Moskva spremna da odgovori na raspoređivanje američkih projektila u Evropi, kaže Peskov

Moskva spremna da odgovori na raspoređivanje američkih projektila u Evropi, kaže Peskov

Moskva poseduje dovoljne kapacitete da se suprotstavi potencijalnim neprijateljskim potezima Vašingtona, kao što je nedavno najavljeno raspoređivanje novih projektila u Evropi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema Peskovu, evropske zemlje su, međutim, samo kolateralne žrtve rastućeg sukoba između SAD i Rusije.

Peskov je svoje izjave dao ruskom novinaru Pavlu Zarubinu, koji je preneo delove intervjua na svojim društvenim mrežama. On ističe da SAD tradicionalno usmeravaju različite tipove projektila prema Rusiji, dok Rusija identifikuje evropske lokacije kao potencijalne mete za svoje rakete.

„Dok Vašington nastavlja da izvlači korist iz eskalacije napetosti, zemlje Evropske unije se nalaze u ulozi meta,“ objašnjava Peskov. On naglašava da su američki projektili raspoređeni u Evropi usmereni ka Rusiji, što je situacija koja je već viđena u prošlosti. Peskov ističe da Rusija ima dovoljno kapaciteta da odvrati ove pretnje, ali upozorava da bi potencijalne žrtve mogle biti glavni gradovi evropskih država.

Sredinom ove sedmice, Vašington je najavio planove za stacioniranje oružja dugog dometa u Nemačkoj do 2026. godine, uključujući sisteme SM-6 i Tomahawk, kao deo budućeg trajnog raspoređivanja ovih kapaciteta. Rusija je već najavila miran vojni odgovor na ove poteze, dok je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov opisao planove kao deo šire strategije zastrašivanja koju primenjuju NATO i SAD prema Rusiji.

Krajem juna, predsednik Rusije Vladimir Putin je upozorio da bi Moskva mogla nastaviti proizvodnju i globalno raspoređivanje kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa kao odgovor na neprijateljske akcije SAD. Putin je naglasio da su SAD ne samo proizvele ove raketne sisteme, već su ih i prenele u Evropu, uključujući Dansku, radi vežbi. On je takođe istakao da je nejasno da li su ove rakete prenete i na Filipine ili ne.

Municija ovog tipa bila je ograničena Ugovorom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) sve do njegovog isteka 2019. godine. Iako je sporazum prestao da važi, Moskva se suzdržavala od proizvodnje i raspoređivanja ovih raketa sve dok je to činio i Vašington.