Spektakularna „nova zvezda“ koja će privremeno obasjati noćno nebo

Spektakularna „nova zvezda“ koja će privremeno obasjati noćno nebo

Svake nekoliko decenija, T Coronae Borealis (T CrB) eruptira na nebu, stvarajući spektakl koji astronomi pažljivo prate. Ova zvezda, udaljena 3.000 svetlosnih godina, normalno je nevidljiva golim okom, ali tokom erupcija može privremeno postati vidljiva na noćnom nebu.

T CrB je beli patuljak koji je prošao kroz svoj vrhunac kao zvezda i sada je zvezdani ostatak. Tokom erupcija, gasovi se nakupljaju na površini zvezde, uzrokujući kratkotrajno povećanje sjaja koje može biti 1500 puta svetlije od normalnog.

Astronomi su primetili da se T CrB obično ponaša u ciklusima od oko 80 godina, sa poslednjim erupcijama zabeleženim 1866. i 1946. godine. Prateći njen svetlosni sjaj, ovi događaji pružaju uvid u procese koji se dešavaju u ovim zvezdanim sistemima.

Najnovija erupcija se očekuje uskoro, a posmatrači na nebu širom sveta, uključujući i obrazovane astronome amatere, sarađuju kako bi zabeležili ovaj redak astronomski događaj.

Ovo je prilika da se svi zainteresovani upute u posmatranje T Coronae Borealis dok ona prolazi kroz svoj ciklus erupcije, pružajući dragocene podatke i inspirišući dalja istraživanja o evoluciji zvezda.