Otapanje visokoplaninskih glečera bi ispustilo gasove staklene bašte u atmosferu, sugerišu naučnici

Otapanje visokoplaninskih glečera bi ispustilo gasove staklene bašte u atmosferu, sugerišu naučnici

Povlačenje visokoplaninskih glečera ubrzano je od 1980-ih, što je rezultiralo povećanim oticanjem glečera. Međutim, ostaje neizvesno da li otapanje planinskih glečera povećava ili oslobađa gasove staklene bašte, i da li područja izložena povlačenju glečera emituju ili apsorbuju takve gasove.

Stoga je razumevanje uticaja otopljene vode glečera na nizvodne oblasti punjenja u vodenim sistemima kritično za visokoplaninske glečere.

Istraživački tim koji je predvodio Du Zhheng sa Severozapadnog instituta za eko-životnu sredinu i resurse Kineske akademije nauka, zajedno sa saradnicima sa Pekinškog normalnog univerziteta i Univerziteta Landžou, pratio je promene u koncentraciji metana i ugljen-dioksida i podatke o njihovim izotopima u ledenim pećinama. na visokoplaninskom glečeru u Kini od 2021. do 2023. godine.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nauka o ukupnoj životnoj sredini.

Istraživači su ispitivali emisiju metana i apsorpciju ugljen-dioksida u ledenim pećinama i otopljenoj vodi glečera Laohugou br. 12, koji je najveći kontinentalni glečer u planinama Kilijan. Sproveli su četiri terenske kampanje i otkrili povećane nivoe metana (do 5,7 ppm) i smanjene nivoe ugljen-dioksida (do 168 ppm) u ledenoj pećini.

Dalje, uočene su značajno veće koncentracije metana tokom sezone jake ablacije (13-16. jula 2023). Iako su ovi nivoi relativno niski u poređenju sa podacima sa glečera Grenlanda, rezultati ističu potencijalni uticaj metana i ugljen-dioksida na buduće budžete glečera.

Podaci o izotopu ugljenika in situ (δ 13 C-CH 4 i δ 13 C-CO 2 ) sugerišu da je proizvodnja metana uglavnom posledica acetoklastične metanogeneze, ali se termogeni mehanizam proizvodnje metana ne može isključiti. Štaviše, izgleda da na emisije metana utiču meteorološki faktori kao što su brzina vetra, smer vetra i oticanje otopljene vode

Sezonski podaci ukazuju na različite obrasce protoka metana i ugljen-dioksida između izlazne šupljine glečera i subglacijalnog okruženja, što rezultira njihovim ispuštanjem u atmosferu i ubrzavanjem topljenja glečera. Nedavni podaci pokazuju da je 17,2% (5.956 od 34.578) malih glečera ukupne površine 1.127,2 km 2 nestalo u Kini u poslednjih pola veka.

Ovi rezultati pokazuju da kako se visokoplaninski glečeri tope, više ledenih pećina ili subglacijalnih kanala se formira unutar sistema za odvodnjavanje, oslobađajući značajne količine metana zajedno sa velikim bazenima ugljeničnog supstrata u atmosferu.