SAD i Južna Koreja potpisale zajedničke smernice za nuklearno odvraćanje

SAD i Južna Koreja potpisale zajedničke smernice za nuklearno odvraćanje

SAD i Južna Koreja potpisale su zajedničke smernice za nuklearno odvraćanje, nedeljama nakon što su Severna Koreja i Rusija sklopile odbrambeni pakt koji je produbio zabrinutost u regionu zbog sve većih nuklearnih pretnji Severa.

Na sastanku u četvrtak na marginama samita NATO-a u Vašingtonu, predsednik Džo Bajden i predsednik Južne Koreje Jun Suk Jel pohvalili su ono što su nazvali „ogroman napredak“ koji je savez njihovih zemalja napravio godinu dana nakon stvaranja zajedničke nuklearne konsultativne grupe.

Prošle godine, SAD i Južna Koreja su pokrenule bilateralno konsultativno telo kako bi poboljšale razmenu informacija o nuklearnim i strateškim operacijama. SAD će zadržati kontrolu nad svojim nuklearnim oružjem, a uspostavljanje tog tela trebalo je da ublaži zabrinutost Južne Koreje oko severnokorejskih nuklearnih pretnji.

Dvojica lidera su odobrila „Smernice američko-korejske vojske za nuklearno odvraćanje i nuklearne operacije na Korejskom poluostrvu“ koje su potpisali njihovi zvaničnici odbrane ranije u četvrtak, saopštila je predsednička kancelarija Južne Koreje. ROK je skraćenica za Republiku Koreju, zvanični naziv Južne Koreje.

„Predsednici su istakli da dokument Smernica pruža solidnu osnovu za unapređenje proširene saradnje između SAD i Kraljevine Koreje na integrisan način“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Prve takve smernice dogovorene između dve zemlje, one su deo napora da se konkretizuje obaveza SAD da odbrani Jug. Vašington je odavno obećao da će iskoristiti sve svoje mogućnosti, uključujući nuklearno oružje, da odbrani Seul ako bude napadnut.

U saopštenju Bajden-Juna se navodi da će svaki nuklearni napad Severne Koreje na Južnu Koreju naići na „brz, neodoljiv i odlučan odgovor“.

Kim Tae-Hjo, zamenik direktora za nacionalnu bezbednost u Južnoj Koreji, rekao je novinarima da sporazum poziva na integraciju nuklearnih sredstava SAD i južnokorejskog konvencionalnog oružja kako bi se bolje odgovorilo na severnokorejske nuklearne pretnje. On je rekao da će dve zemlje sprovesti zajedničke vojne vežbe kako bi pomogle u sprovođenju smernica za odvraćanje.

Detalji smernica južnokorejsko-američkog nuklearnog odvraćanja, koje je Seul nazvao poverljivim, nisu bili dostupni. Ipak, očekuje se da će Severna Koreja ljutito odgovoriti, pošto je ranije optužila svoje rivale da koriste konsultacionu grupu za planiranje nuklearnog napada na Sever.

Severnokorejski nuklearni arsenal u razvoju predstavlja veliku bezbednosnu pretnju Južnoj Koreji, koja nema nuklearno oružje i u velikoj meri se oslanja na američki „nuklearni kišobran“. Neki stručnjaci i političari u Južnoj Koreji otvoreno su doveli u pitanje kredibilitet posvećenosti SAD, pošto nedavna severnokorejska testiranja oružja pokazuju da je zemlja sve bliža nabavci nuklearnih projektila dugog dometa sposobnih da stignu do kopna SAD.

Brige oko Severne Koreje su se dodatno produbile otkako su severnokorejski lider Kim Džong Un i ruski predsednik Vladimir Putin u junu potpisali sporazum kojim se od svake zemlje zahteva da pruži pomoć drugoj ako bude napadnuta, i obećali da će pojačati drugu saradnju. Analitičari kažu da sporazum predstavlja najjaču vezu između dve zemlje od kraja Hladnog rata.