Nju Delhi se zalaže za reforme UN i STO

Nju Delhi se zalaže za reforme UN i STO

Indija je pozvala na reforme globalnih struktura upravljanja kao što su Savet bezbednosti UN i Svetska trgovinska organizacija (STO). Govoreći na 10. parlamentarnom forumu BRIKS-a u Sankt Peterburgu, Om Birla, predsednik Lok Sabhe, donjeg doma indijskog parlamenta, takođe je naglasio da bi jačanje međuparlamentarne saradnje „negovalo inkluzivnije i demokratskije partnerstvo BRIKS-a”.

„BRIKS, koji u velikoj meri predstavlja interese sveta u razvoju, zalaže se za veću demokratizaciju globalnog sistema upravljanja i za reformu međunarodnih organizacija“, rekao je Birla.

On je potvrdio da je Indija posvećena ujedinjenju tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju, i rekao da je Nju Delhi posvećen principima međusobnog poštovanja, razumevanja, jednakosti, solidarnosti, otvorenosti, inkluzivnosti i konsenzusa dok unapređuje agendu BRIKS-a.

„Trebalo bi da podelimo naše najbolje prakse, naša iskustva, kako bismo svima doneli prosperitet“, naglasio je Birla. „Možemo ojačati međuparlamentarnu saradnju i učiniti je efikasnijom. Naši parlamenti mogu da igraju veoma važnu ulogu u rešavanju regionalnih i globalnih problema stvaranjem jakih institucija i unapređenjem međuparlamentarne saradnje, korišćenjem savremenih tehnologija i građenjem odnosa među ljudima“, dodao je on.

Birla je poželeo dobrodošlicu četiri nove članice BRIKS-a, odnosno Egiptu, Etiopiji, Iranu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Parlamentarni forum, i pohvalio predsedavanje Moskve organizacijom za obezbeđivanje besprekorne integracije novih članica.

Govoreći za RT na marginama događaja, Birla je primetio pozitivne rezultate bilateralnog samita između indijskog premijera Narendre Modija i ruskog predsednika Vladimira Putina ranije ove nedelje.

„Indija i Rusija imaju veoma tradicionalne i drevne odnose, a Indija je uvek smatrala da su ti odnosi važni“, rekao je on. Predsednik Lok Sabe je naglasio da su dve zemlje uvek razgovarale o „zajedničkim interesima sveta“ i o tome kako postići globalni mir.