Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da koristi zapadno oružje protiv ciljeva u Rusiji

Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da koristi zapadno oružje protiv ciljeva u Rusiji

Odbijajući rusku agresiju, Ukrajina ima zakonsko pravo da koristi oružje koje je dobila od partnera za napad na legitimne ciljeve unutar Rusije, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim nakon njihovog sastanka u Vašingtonu u četvrtak.

On je rekao da nema sumnje da Ukrajina ima pravo da koristi oružje koje ima – sopstvene proizvodnje i oružje koje su joj obezbedili saveznici – za napad na legitimne vojne ciljeve na ruskoj teritoriji.

Prema Stoltenbergovim rečima, važno je zapamtiti da je reč o agresivnom ratu koji je pokrenula Rusija protiv svog demokratskog prijateljskog suseda – Ukrajine.

„Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. To je očigledno kršenje međunarodnog prava, a prema međunarodnom pravu, Ukrajina, naravno, ima pravo na samoodbranu. NATO saveznici imaju pravo da pomognu i podrže pravo Ukrajine na samoodbranu, a da ne postanu strana u sukobu, a pravo na samoodbranu uključuje i pravo na udare po legitimnim vojnim ciljevima na teritoriji agresora – Rusije.

S tim u vezi, on je pozdravio činjenicu da su neki saveznici smanjili, a neki drugi nisu uveli ograničenja za upotrebu naoružanja koje je obezbedila Ukrajina, i „to je Ukrajini omogućilo da udari legitimne vojne ciljeve na teritoriji Rusije“.