Nova istraživanja pokazuju da infuzije B ćelija mogu usporiti ALS i smanjiti upalu, otvarajući put novoj terapiji

Nova istraživanja pokazuju da infuzije B ćelija mogu usporiti ALS i smanjiti upalu, otvarajući put novoj terapiji

Disregulacija imunog sistema i povišena upala doprinose razvoju fatalnog neurodegenerativnog stanja amiotrofične lateralne skleroze (ALS), takođe poznate kao Lu Gerigova bolest.

U istraživanju objavljenom u časopisu FASEB Journal, ponovljene infuzije određenih imunih ćelija odložile su početak ALS-a i produžile preživljavanje kod miševa, a takođe su smanjile markere zapaljenja kod osobe sa bolešću. Posao su obavili istražitelji Opšte bolnice u Masačusetsu.

„Ovo čini prvi korak ka kliničkom ispitivanju prve faze naše nove ćelijske terapije za ALS, koja je sada u fazi planiranja“, rekao je stariji autor Mark C. Poznanski, MD, Ph.D., direktor vakcine i imunoterapije Centar, lekar koji prisustvuje opštoj i transplantacionoj infektivnoj medicini u Opštoj bolnici u Masačusetsu i profesor medicine na Harvardskoj medicinskoj školi.

Prethodni rad grupe dr Rukandre F. Sirbulesku, docenta neurologije i kokorespondentnog autora članka, pokazao je da direktna primena prečišćenih B ćelija, koje su imune ćelije za koje se zna da proizvode antitela, može smanjiti upalu i podstiču oporavak kod miševa sa povredama kože ili mozga.

Prednosti su rezultat procesa nazvanog pligodraksis, u kome B ćelije usvajaju imunoregulatorne i neuroprotektivne karakteristike kako bi podržale popravku oštećenih tkiva u povređenom okruženju.

„Ono što smo uočili rano u pretkliničkim studijama je izvanredan efekat B ćelija u kontekstu lezija na mozgu – i struktura i funkcija mozga su zaštićene tretmanom sa ovim ćelijama, što nas je navelo da razmotrimo njihovu primenu kao terapiju u kontekstu neurodegenerativna bolest“, rekao je Sirbulesku.

U ovom najnovijem istraživanju, tim je procenio efekte infuzije B ćelija kod miševa sklonih ALS-u i kod osobe koja živi sa tom bolešću.

Kod miševa, ponovljeni intravenski tretmani B ćelija od miševa donora značajno su odložili početak bolesti, produžili preživljavanje, smanjili ćelijsku smrt i smanjili marker neurodegeneracije.

Kod humanog pacijenta, ponovljene infuzije donorskih B ćelija bile su bezbedne i dovele su do smanjenja nivoa višestrukih inflamatornih markera.

„Uspeli smo da pokažemo da B ćelije, koje se lako mogu dobiti iz krvi, mogu da leče ALS u dobro utvrđenom mišjem modelu bolesti, i dobili smo dozvolu od američke administracije za hranu i lekove i naše bolnice da ovo pokušamo. pristup lečenju kod pojedinca sa ALS-om“, rekao je Poznanski.

„Uspeli smo da pokažemo sigurnost i efikasnost, kao i kako je terapija B ćelijama funkcionisala kod miševa, i pokazali smo da je naš pristup siguran i izvodljiv kod ljudi. Ovo je prva studija te vrste koja primenjuje B ćelije na lečenje ALS-a i postavlja nas za ispitivanje ovog novog pristupa lečenju trenutno neizlečive bolesti.“