Meteorološka studija pruža bolje razumevanje tropskih atmosferskih talasa

Meteorološka studija pruža bolje razumevanje tropskih atmosferskih talasa

U novoj meteorološkoj studiji, međunarodni tim istraživača sa Univerziteta u Majamiju Rosenstiel School of Marine, Atmospheric i Earth Science, Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMVF; Reading, UK) i Nacionalnog centra za atmosferu Istraživanja (NCAR; Boulder, CO) poboljšavaju naučno razumevanje atmosferskih talasa u tropima, uključujući i način na koji utiču na ekstremne vremenske događaje kao što su uragani i obilne padavine.

Zajednički istraživački tim fokusirao se na specifičnu vrstu atmosferskog talasa, poznatog kao konvektivno spregnuti Kelvinovi talasi (CCKV), koji su masivni talasi dužine preko 1.000 milja koji putuju u Zemljinoj atmosferi duž ekvatora i značajno utiču na globalne obrasce padavina.

Studija, objavljena u časopisu Journal of Advances in Modeling Earth Sistems, pruža istraživačima novi način proučavanja ponašanja i atributa ovih Kelvinovih talasa u modelima vremenske prognoze.

„Naši nalazi sugerišu da bi poboljšanje simulacije ovih Kelvinovih talasa u vremenskim modelima moglo poboljšati tačnost predviđanja za druge vremenske karakteristike visokog uticaja“, rekao je Kvinton Loton, nedavno diplomac Odeljenja za atmosferske nauke Rosenstiel škole i vodeći autor studija. „Ovo ima potencijal da zajednicama, posebno onima u tropskim regionima, pruži više vremena i spremnosti za destruktivne vremenske prilike.“

Koristeći NCAR-ov računarski sistem visokih performansi i najsavremenije vremenske modele, uključujući Model za predviđanje na različitim skalama—atmosfera (MPAS-A) i ECMVF-ov integrisani sistem prognoze (IFS)—tim je simulirao nekoliko Kelvinovih talasa od 2021. godine. Jedan značajan Kelvinov talas iznad Atlantskog okeana bila je povezana sa formiranjem Tropske oluje Pobednik.

Studija je otkrila da trenutni modeli vremenske prognoze loše simuliraju CCKV Atlantskog okeana, što ukazuje na potrebu za budućim poboljšanjima sistema vremenske prognoze kako bi se bolje predvideli ovi talasi, a samim tim i drugi ekstremni vremenski događaji.

Istraživači su uveli novu metodologiju za modifikaciju jačine Kelvinovih talasa u modelima vremenske prognoze. Sa ovim novim alatom, istraživači će moći bolje da kvantifikuju karakteristike i uticaje Kelvinovih talasa, poboljšavajući naše razumevanje kako su ovi talasi predstavljeni u modelima vremenske prognoze.

Kelvinovi talasi su sada prepoznati po svojoj ulozi u povećanju verovatnoće formiranja uragana i pokretanja ekstremnih padavina. Prethodna studija naučnika iz škole Rosenstiel Lavton i Sharan Majumdar objavljena 2023. godine, objasnila je kako ovi talasi mogu podstaći stvaranje tropskih ciklona u Atlantiku.

Ova studija predstavlja kulminaciju dvogodišnjeg kolaborativnog istraživanja, koja potiče od vodećeg studentskog autora dr. disertaciju na Univerzitetu u Majamiju. Rad objedinjuje ekspertizu i resurse UM, NCAR i ECMVF kako bi pomerili granice meteorološke nauke.

„Istraživanje je korak ka boljem razumevanju i predviđanju tropske atmosfere“, rekao je koautor studije Sharan Majumdar, profesor atmosferskih nauka na školi Rosenstiel. „Studija takođe naglašava potrebu za daljim istraživanjem zašto se trenutni modeli bore sa tačnom simulacijom ovih talasa.“