Kreativnost počinje u kolevci, pokazuju nova istraživanja

Kreativnost počinje u kolevci, pokazuju nova istraživanja

Deca mlađa od godinu dana mogu kombinovati jednostavne koncepte u složene ideje, pokazujući da kreativnost počinje u detinjstvu. Prema novom istraživanju na Univerzitetu u Birmingemu, u Velikoj Britaniji, i Centralnoevropskom univerzitetu (CEU) u Austriji, bebe ne samo da su sposobne da kreativno razmišljaju pre nego što počnu da govore, već ova vrsta razmišljanja može biti neophodna za usvajanje jezika.

U studiji, objavljenoj u časopisu PNAS, istraživači su krenuli da istraže poreklo ljudske kreativnosti i produktivnog razmišljanja kako bi pokušali da otkriju kako ljudi dolaze do potpuno novih misli i ideja. Osnovni mehanizam za ovo je uzimanje poznatih koncepata i njihovo kombinovanje u nove strukture, ali malo se zna o tome koliko rano u životu se te sposobnosti mogu koristiti.

Istraživači su otkrili da su bebe bile u stanju da vrlo brzo nauče nove reči koje opisuju male količine – što je impresivno dostignuće – i da ih spontano kombinuju sa poznatim rečima kako bi u potpunosti razumele frazu.

Vodeći istraživač, dr Barbara Pomiehovska, sprovela je istraživanje dok je bila postdoktorski saradnik na Centralnoevropskom univerzitetu (CEU). Sada je docent na Fakultetu za psihologiju na Univerzitetu u Birmingemu, u Velikoj Britaniji.

Dr Pomjehovska je rekla: „Ljudska kreativnost nema granica: odvela nas je na Mesec i omogućila nam da izlečimo smrtonosne bolesti – ali uprkos njenoj važnosti, još ne znamo kada i kako ova impresivna sposobnost kombinovanja ideja i izmišljanja novih Ovo istraživanje pokazuje da se moramo vratiti na početak usvajanja jezika da bismo rešili ovu zagonetku.

U studiji, istraživači su radili sa kohortom od 60 beba, starosti oko 12 meseci. Počeli su tako što su bebe učili dvema novim rečima koje opisuju količinu: „mize“, što znači „jedan“ i „padu“, što znači „dva“.

Zatim je od beba zatraženo da kombinuju ove nove numeričke reči sa različitim nazivima objekata, na primer, da identifikuju „patke padu“ među izborom slika. Podučavajući nove reči da predstavljaju količine, istraživači su bili u mogućnosti da testiraju sposobnost beba da kombinuju koncepte u realnom vremenu, umesto da se jednostavno prisete kombinacija reči koje su već poznavale iz prethodnog iskustva.

Koristeći tehnologiju praćenja oka za praćenje gde bebe gledaju, istraživači su uspeli da pokažu da bebe mogu uspešno kombinovati dva koncepta kako bi razumele o čemu im se postavlja pitanje.

Dr Agnes Kovač, iz CEU-ovog Odeljenja za kognitivne nauke i CEU-ovog Centra za kognitivni razvoj, dodala je: „Za bebe, ova sposobnost kombinovanja različitih koncepata će verovatno pomoći ne samo u tumačenju složenog jezičkog unosa, već i u učenju o različitim aspektima fizički i društveni svet Za odrasle, to je sposobnost koja pomaže da se prevaziđe sve ono o čemu se već mislilo, otvarajući um ka beskrajnim mogućnostima.“