[AI GPT] [AP] Eksperti UN: Između 3.000 i 4.000 ruandskih vojnika nalazi se u Kongu i deluje sa pobunjeničkom grupom M23

[AI GPT] [AP] Eksperti UN: Između 3.000 i 4.000 ruandskih vojnika nalazi se u Kongu i deluje sa pobunjeničkom grupom M23

[AI GPT] [AP] Eksperti UN: Između 3.000 i 4.000 ruandskih vojnika nalazi se u Kongu i deluje sa pobunjeničkom grupom M23

UJEDINjENE NACIJE (AP) — Između 3.000 i 4.000 vladinih snaga Ruande raspoređeno je u susednom istočnom Kongu, delujući zajedno sa pobunjeničkom grupom M23 koja je ostvarila veliki napredak, rekli su stručnjaci UN u izveštaju koji je objavljen u sredu.

Eksperti su procenu ruandskih trupa nazvali „konzervativnom“ i rekli da je njihova „sistematska podrška i prisustvo“ koja podržava M23 u njenom teritorijalnom osvajanju akt koji se može sankcionisati, a njihovo raspoređivanje predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Konga.

„De facto kontrola i rukovođenje operacijama M23 ruandskih snaga takođe čini Ruandu odgovornom za akcije M23“, rekao je panel eksperata u izveštaju Savetu bezbednosti UN na 293 stranice.

Istočni Kongo se bori sa oružanim nasiljem dok se više od 120 grupa bori za vlast, zemlju i vredne mineralne resurse, dok druge pokušavaju da brane svoje zajednice. Neke naoružane grupe optužene su za masovna ubistva.

Predsednik Konga Feliks Čisekedi, zajedno sa stručnjacima SAD i UN, optužio je Ruandu da daje vojnu podršku M23. Ruanda negira tu tvrdnju, ali je u februaru efektivno priznala da ima trupe i raketne sisteme u istočnom Kongu kako bi zaštitila svoju bezbednost, ukazujući na gomilanje kongoanskih snaga u blizini granice.

U osnovi trenutne krize je genocid u Ruandi 1994. godine. Pokolj je počeo kada je oboren avion sa predsednikom Ruande Juvenalom Habijarimanom, ubivši vođu, koji je kao i većina Ruandi bio etnički Hutu. Okrivljeni su manjinski Tutsiji u zemlji, a grupe Hutu ekstremista počele su da ih ubijaju uz podršku ruandske vojske, policije i milicija.

Aktuelni predsednik Ruande, Pol Kagame, Tutsi i bivši opozicioni vojni komandant, uveliko je zaslužan za zaustavljanje genocida u kojem je ubijeno više od 800.000 etničkih Tutsija i umerenih Hutua koji su pokušali da ih zaštite. Hiljade Huta pobeglo je iz Ruande u susedni istočni Kongo.

Pobunjenici M23 su uglavnom kongoanski etnički Tutsi, koji su postali istaknuti kada su njihovi borci zauzeli Gomu, najveći grad u istočnom Kongu na granici sa Ruandom, u novembru 2012.

Ambasador Ruande Ernest Rvamucio rekao je Savetu bezbednosti u ponedeljak da Kongo i međunarodna zajednica nisu uspeli da obezbede zaštitu građana Konga, posebno kongoanskih Tutsija, za koje je tvrdio da ih „etnički čiste naoružane grupe“.

On je ponovio da pobunjenička grupa FDLR — za koju je rekao da je podržavaju najviše vlasti Konga i da je obećala da će izazvati promenu režima u Ruandi — ostaje „pretnja Ruandi i regionu Velikih jezera“. FDLR se uglavnom sastoji od Huta koji se protivi uticaju Tutsija, a navodno uključuje i neke Hutue koji su učestvovali u genocidu u Ruandi.

Komisija eksperata je saopštila da je procenjeno 3.000 do 4.000 ruandskih vojnika u Kongu bilo raspoređeno u tri regiona istočnog Severnog Kivua – Niiragongo, Rutshuru i Masisi – kada je njihov izveštaj sastavljan u aprilu. Rečeno je da su vojnici bili iz 2. i 3. divizije vojske, pozivajući se na obaveštajne i bezbednosne izvore bliske M23 i ruandske vojne i poverljive dokumente.

Stručnjaci su rekli da su ruandske vojne intervencije i operacije na tri teritorije „bile kritične za impresivno teritorijalno proširenje postignuto između januara i marta 2024.

Visoki zvaničnik UN-a u Kongu, specijalni izaslanik Bintou Keita, rekao je Savetu u ponedeljak da je izuzetno zabrinuta zbog kontinuiranog brzog širenja napada pobunjeničke grupe M23 i njenog zauzimanja nekoliko strateških lokacija u istočnom Severnom Kivuu u poslednje dve nedelje, i prelivanje u susedni Južni Kivu.

Ona je rekla da je nasilje dostiglo „alarmantan nivo“ i rizikuje da izazove širi regionalni sukob.

Panel eksperata je takođe rekao da „brzo eskalirajuća kriza M23 nosi rizik da izazove širi regionalni sukob“.

Dvonedeljno humanitarno primirje počelo je prošlog petka u istočnom Kongu, ali nema naznaka da je nasilje prestalo.

Eksperti su rekli da su dokumentovali širenje i upotrebu napredne vojne tehnologije i opreme, uglavnom iz Ruande, od strane M23 i ruandskih snaga, što je kršenje embarga UN na oružje. Navodi se sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa, minobacačke granate koje nose bespilotne letelice i 120 mm navođene minobacačke granate koje imaju „sposobnost preciznog udara i visoku smrtonosnost“.

Stručnjaci su rekli da je ovi napredak promenio „dinamiku sukoba“, uključujući prizemljenje svih vojnih vazdušnih sredstava Konga.

U decembru je pokrenut novi političko-vojni pokret pod nazivom Alliance Fleuve Congo, ili AFC, sa ciljem ujedinjenja oružanih grupa, političkih partija i civilnog društva protiv vlade Konga. Ali stručnjaci kažu da AFC „nije uspeo da ujedini većinu političkih i naoružanih aktera protiv vlade“.

Panel je rekao da vladine snage Konga nastavljaju da koriste grupu neregularnih boraca Vazelendo u Severnom Kivuu i FDLR „kao proksije“ u borbi protiv snaga M23 i Ruande, kao i vladinih snaga Burundija, što je pogoršalo tenzije između Ruande i Burundija.