Novi britanski premijer Kir Starmer podržava Ukrajinu na NATO samitu u Vašingtonu

Novi britanski premijer Kir Starmer podržava Ukrajinu na NATO samitu u Vašingtonu

Novoizabrani britanski premijer, Kir Starmer, prvi put se pojavio na međunarodnoj sceni sa snažnom podrškom Ukrajini tokom samita NATO-a u Vašingtonu.

Starmer je nakon susreta sa drugim evropskim liderima i američkim poslanicima, u sredu imao sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Zagrlili su se i nagnuli blizu, nasmejani, pre nego što su održali privatne razgovore. Starmer je potvrdio punu podršku Velike Britanije Kijevu u borbi protiv ruske invazije.

„Moja nova laburistička vlada će iskoristiti našu priliku ovde sa našim saveznicima da osiguramo da se ta podrška složi od strane članica NATO-a“, izjavio je Starmer.

Prilikom dolaska na samit, Starmer je naglasio važnost jačanja poruke NATO-a prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. „Rešenost NATO-a je veća nego ikada, ujedinjenija nego ikada, i potpuno jasna u pogledu pretnje ruske agresije“, dodao je.

Starmer će se takođe sastati jedan na jedan sa predsednikom Džoom Bajdenom, gde se očekuje da će obojica lidera reafirmisati „poseban odnos“ između SAD i Britanije, koji je simbol transatlantske saradnje više od jednog veka.

Novi premijer je napustio London nakon ubedljive pobede 4. jula. On je istakao da je njegova poruka svetu iz Ujedinjenog Kraljevstva „Vratili smo se“, nakon godina provedenih u političkim borbama oko Bregzita i unutrašnjih političkih podela.

Starmer je postavio bezbednost, uključujući ekonomiju, energiju i odbranu, u centar svojih planova. On želi da obnovi veze sa EU nakon Bregzita, uključujući potpisivanje odbrambenog i bezbednosnog pakta sa blokom od 27 zemalja, i da uveri Ukrajinu da Britanija neće promeniti svoju podršku.

Premijer je obećao da će povećati potrošnju za odbranu u Velikoj Britaniji na 2,5% bruto domaćeg proizvoda, ali nije precizirao rok za to, za razliku od prethodne konzervativne vlade koja je to obećala do 2030. godine.

Starmer je transformisao Laburističku partiju od kada je preuzeo dužnost 2020. godine od Džeremija Korbina. On se distancirao od prethodnih kritika NATO-a koje je iznosio Korbini, ističući nepokolebljivu posvećenost NATO-u i obećanje da će zadržati britansko nuklearno oružje.

Dok pokušava da ostavi snažan prvi utisak na Bajdenovu administraciju, Starmer, kao i drugi NATO saveznici, pripremaju se za mogući povratak Donalda Trampa.

Starmerova vlada insistira da transatlantski „poseban odnos“ prevazilazi pojedinačne premijere i predsednike. Ipak, neki od Starmerovih prioriteta, kao što su borba protiv klimatskih promena i transformacija Ujedinjenog Kraljevstva u supersilu čiste energije, možda neće biti deljena sa Trampom.

Na samitu NATO-a, Starmer je istakao važnost ovih pitanja za njegovu vladu i napomenuo da su njegovi sastanci prilika za resetovanje odnosa kako bi se osiguralo da Velika Britanija vodi po pitanjima kao što su odbrana, bezbednost, klimatske promene i energija.

Novi ministar spoljnih poslova, Dejvid Lami, diplomirani pravnik sa Harvarda sa jakim vezama sa SAD, proveo je poslednjih nekoliko meseci sastajući se sa republikancima i Trampovim saveznicima.

Lami je ranije kritikovao Trampa, ali je nedavno istakao da ne misli da Tramp želi da SAD napuste svoje evropske saveznike, već da želi veći angažman Evropljana u odbrani.

Na sastanku sa državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, Lami je najavio snažno partnerstvo. „Poseban odnos znači mnogo, ne samo za naše zemlje, već i za odbranu slobode širom sveta“, rekao je Lami.

Blinken je istakao da je ovaj odnos suštinski za transatlantsku saradnju.