Novi test bi mogao da utvrdi da li imate rane znake demencije sa velikom preciznošću

Novi test bi mogao da utvrdi da li imate rane znake demencije sa velikom preciznošću

Naučnici su aktivno istraživali različite metode za otkrivanje demencije u ranim fazama, pre nego što se simptomi manifestuju. Ovi istraživački napori su doveli do razvoja novog alata za kognitivni skrining od strane australijskih istraživača koji može proceniti šest ključnih aspekata funkcija mozga ljudi.

Ovaj alat, nazvan „Inventar subjektivnih kognitivnih oštećenja McCusker“, obuhvata testiranje zabrinutosti pojedinaca u vezi sa njihovim mentalnim kapacitetima. Prepoznavanje rizika od demencije u ranoj fazi i započinjanje odgovarajućeg lečenja moglo bi značajno uticati na zaustavljanje napredovanja bolesti.

Postojeći izazovi u otkrivanju demencije uključuju i pitanje pouzdanosti samoprocene pojedinaca u vezi sa njihovim kognitivnim sposobnostima. Iako postoji dilema među istraživačima i kliničarima o prijavljivanju subjektivnih problema, standardizovani testovi i procene širokog spektra kognitivnih sposobnosti mogu biti od pomoći u prepoznavanju suptilnih promena koje zahtevaju pažnju.

Pored toga, istraživači su istraživali primenu veštačke inteligencije u analizi zdravstvenih kartona radi prepoznavanja uzoraka koji mogu biti povezani sa početkom Alchajmerove bolesti. Međutim, ova metoda zahteva saradnju sa lekarima radi tačne dijagnoze i procene rizika od bolesti.

Alat za skrining koji su razvili Sohrabi i njegove kolege sastoji se od 46 pitanja koja ispituju postepene promene u kognitivnim funkcijama. Korišćenje različitih statističkih metoda omogućilo je istraživačima da identifikuju pojedince sa subjektivnim kognitivnim padom sa većom preciznošću u poređenju sa prethodnim metodama.

Učesnici u istraživanju su bili zdravi ljudi različitih starosnih grupa, što naglašava potrebu za dugoročnim praćenjem i analizom njihovog zdravstvenog stanja u budućnosti. Ovi napori su važni za razumevanje procesa starenja i očuvanje kognitivnih funkcija.

Istraživanje ove teme objavljeno je u časopisu Age and Aging.