Iranska vlada ohrabruje proteste u američkim kampusima zbog izraelskog rata protiv Hamasa, tvrdi zvaničnik

Iranska vlada ohrabruje proteste u američkim kampusima zbog izraelskog rata protiv Hamasa, tvrdi zvaničnik

Iranska vlada tajno ohrabruje proteste u američkim kampusima zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi u pokušaju da izazove gnev uoči jesenjih izbora, izjavio je u utorak najviši državni obaveštajni zvaničnik. Prema rečima direktorke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, grupe povezane sa Teheranom koriste platforme društvenih medija popularne u SAD da bi se predstavljale kao onlajn aktivisti, podsticale proteste i pružale finansijsku podršku nekim grupama.

„Iran postaje sve agresivniji u svojim nastojanjima da utiče na strani uticaj, nastojeći da podstakne neslogu i potkopa poverenje u naše demokratske institucije“, rekla je Hejns. Ovaj napor je najnoviji dokaz da američki protivnici koriste internet kako bi iskrivili domaće debate i proširili političke podele uoči izbora.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer upozorila je Amerikance da se čuvaju napora stranih sila da iskoriste njihove legitimne protestne aktivnosti, dodajući da je mešanje u američku politiku neprihvatljivo. Poslednjih godina, Iran, Rusija i Kina unapredili su svoje sposobnosti korišćenja onlajn botova i mreža lažnih naloga kako bi pojačali debate u SAD oko različitih tema.

Hejns je naglasila da Amerikanci imaju pravo da izraze svoje stavove o ponašanju Izraela u Gazi, ali moraju biti svesni kada strani akteri pokušavaju da se mešaju u domaću politiku. „Amerikanci koji su na meti ove iranske kampanje možda nisu svesni da su u interakciji sa stranom vladom ili da primaju podršku od nje“, rekla je.

Protesti zbog izraelske ofanzive u Gazi pojavili su se u kampusima širom zemlje poslednjih meseci, postajući faktor političkih kampanja i izazivajući zabrinutost zbog antisemitizma i uloge „spoljnih agitatora“. Iran nije jedina nacija koja želi da utiče na američki diskurs uoči izbora 2024. godine. Zvaničnici su rekli da će američki protivnici koristiti najnoviju veštačku inteligenciju kako bi proširili domet izbornih dezinformacija.

Zvaničnici su ukazali na Rusiju kao najveću pretnju, koja ulaže napore da širi izborne dezinformacije uoči trke 2024. godine. Rusija je pokušala da iskoristi debate o imigraciji kao deo svoje strategije za podrivanje međunarodne podrške Ukrajini i prikriva svoje tragove pranjem dezinformacija preko nezavisnih novinskih sajtova i američkih uticajnih ljudi.

Iako Kina nije pokazala interesovanje za mešanje u američke predsedničke izbore, senator Mark Vorner upozorio je da su SAD ove godine podložnije stranim dezinformacijama nego pre izbora 2020. godine, zahvaljujući obaveštajnoj zajednici što je održala brifing kako bi informisala javnost o pretnji.

„Društveni mediji, posebno, nastavljaju da budu popularan vektor za pokušaje stranog tajnog uticaja, a naši protivnici ostaju fokusirani na podsticanje društvenih, rasnih i političkih tenzija među Amerikancima“, rekao je Vorner.