Francuska levičarska koalicija traži pravo da formira vladu

Francuska levičarska koalicija traži pravo da formira vladu

Levičarska koalicija koja je osvojila najviše mesta u francuskoj Narodnoj skupštini u iznenađujućim rezultatima zatražila je pravo na formiranje vlade, iako nijedna grupa nije osvojila većinu mesta. Ovo je prvi put u modernoj istoriji Francuske da se suočava sa polomljenim parlamentom, što povećava rizik od paralize druge po veličini privrede Evropske unije. Zakonodavna vlast je podeljena između levičarske koalicije Novi narodni front, centrističkih saveznika predsednika Emanuela Makrona i krajnje desničarskog Nacionalnog skupa.

Predsednik Makron je zatražio od premijera Gabrijela Atala da ostane na dužnosti uprkos ponudi ostavke, samo nekoliko nedelja pre Olimpijskih igara u Parizu. Očekuje se da će Makron prisustvovati samitu NATO-a u Vašingtonu.

Tri glavne stranke levičarske koalicije – Francuska Nepokorna, socijalisti i Zeleni – započele su pregovore o izboru kandidata za premijera. Koalicija je pozvala Makrona da podrži formiranje vlade od strane Novog narodnog fronta, ističući da bi zadržavanje trenutnog premijera moglo biti protumačeno kao pokušaj negiranja izbornih rezultata.

Bivši predsednik Francuske, socijalista Fransoa Oland, igra ključnu ulogu u političkim dešavanjima, nakon povratka na političku scenu kao jedan od vodećih kandidata na izborima. Međutim, Oland nije davao izjave novinarima dok se pridruživao kolegama iz Socijalističke partije.

Novi narodni front istakao je svoju odgovornost za formiranje vlade, tvrdeći da je vodeća republikanska snaga u zemlji. Međutim, unutrašnje podele unutar levičarske koalicije otežavaju brzo formiranje vlade, iako je osnovni cilj sprečavanje krajnje desnice da preuzme vlast postignut.

Postoje različita mišljenja unutar koalicije o izboru budućeg premijera, s nekim zagovornicima tvrdog levičara, dok drugi preferiraju osobu bližu levom centru. Važno je napomenuti da premijer Francuske odgovara parlamentu i može biti smenjen glasanjem o poverenju.

Jedan od poslanika iz Francuske Nepokorne istakao je da ne ulaze u Narodnu skupštinu kao opozicija već kao snaga koja teži upravljanju zemljom. Pregovarač Socijalističke partije je izjavio da Žan-Lik Melanšon neće biti budući premijer, naglašavajući potrebu za saradnjom sa članovima Makronovog saveza levog centra.

Rezultati glasanja pokazali su da nijedan od tri glavna bloka nije blizu potrebne većine od 289 mesta za kontrolu Narodne skupštine od ukupno 577 mesta. Makronu preostaje tri godine do kraja predsedničkog mandata.