Veoma precizan AI model može proceniti funkciju pluća samo korišćenjem rendgenskih snimaka grudnog koša

Veoma precizan AI model može proceniti funkciju pluća samo korišćenjem rendgenskih snimaka grudnog koša

Ako postoji jedan lekarski pregled koji su svi na svetu obavili, to je rendgenski snimak grudnog koša. Kliničari mogu da koriste radiografiju da utvrde da li neko ima tuberkulozu, rak pluća ili druge bolesti, ali ne mogu da ih koriste da bi utvrdili da li pluća dobro funkcionišu.

U nalazima objavljenim u The Lancet Digital Health, istraživačka grupa koju predvode vanredni profesor Daiju Ueda i profesor Jukio Miki na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Osaki Metropolitan razvila je model veštačke inteligencije koji može da proceni funkciju pluća na osnovu radiografija grudnog koša sa visokom preciznošću.

Konvencionalno, funkcija pluća se meri pomoću spirometra, što zahteva saradnju pacijenta, kome se daju konkretna uputstva o tome kako da udahne i izdahne u instrument. Precizna procena merenja je teška ako pacijent teško prati uputstva, što se može desiti kod odojčadi ili osoba sa demencijom, ili ako je osoba sklona.

Profesor Ueda i istraživačka grupa su obučili, potvrdili i testirali model veštačke inteligencije koristeći preko 140.000 radiografija grudnog koša u periodu od skoro 20 godina. Oni su uporedili stvarne spirometrijske podatke sa procenama AI modela kako bi fino podesili njegove performanse. Rezultati su pokazali izuzetno visoku stopu slaganja, sa Pirsonovim koeficijentom korelacije (r) većim od 0,90, što ukazuje da je metoda dovoljno obećavajuća za praktičnu upotrebu.

AI model razvijen u ovoj studiji ima potencijal da proširi opcije za procenu plućne funkcije za pacijente koji imaju poteškoća u izvođenju spirometrije.

„Veoma je značajna činjenica da samo korišćenjem statičkih informacija sa rendgenskih snimaka grudnog koša, naš metod sugeriše mogućnost precizne procene funkcije pluća, koja se obično procenjuje kroz testove koji od pacijenata zahtevaju fizičku energiju“, objasnio je profesor Ueda.

„Ovaj model veštačke inteligencije izgrađen je kroz saradnju mnogih ljudi, od lekara, istraživača i tehničara do pacijenata u nekoliko institucija. Ako može da pomogne u smanjenju opterećenja pacijenata, a istovremeno da smanji medicinske troškove, to bi bila divna stvar.“