Novi test zasnovan na urinu obećava da će skrining raka grlića materice učiniti dostupnijim i manje invazivnim

Novi test zasnovan na urinu obećava da će skrining raka grlića materice učiniti dostupnijim i manje invazivnim

Rak grlića materice je jedan od najčešćih karcinoma kod žena, sa oko 660.000 novih slučajeva i 350.000 smrtnih slučajeva širom sveta samo u 2022. godini. Skoro svi slučajevi su povezani sa visokorizičnim infekcijama humanim papiloma virusom (HPV). Trenutne metode skrininga uključuju otkrivanje HPV DNK, ali nova istraživanja sugerišu da merenje aktivnosti HPV-a koje izazivaju kancer može pružiti precizniju procenu rizika od raka.

Može li novi, super-osetljivi test precizno izmeriti proteine povezane sa HPV-om u urinu kako bi pomogao u otkrivanju raka grlića materice?

Grupa istraživača predvođena profesorom Etsuro Itoom sa Odseka za biologiju Univerziteta Vaseda, Japan, zajedno sa profesorom Tošijukijem Sasagavom sa medicinskog univerziteta Kanazava, Japan, i dr Martinom Milerom iz Nemačkog centra za istraživanje raka, Nemačka razvili su ultraosetljivi enzim- Vezani imunosorbentni test (ELISA) za otkrivanje visokorizičnih HPV16 E7 onkoproteina u urinu. Njihovi nalazi su objavljeni u časopisu Mikroorganizmi 14. juna 2024.

Ito objašnjava: „Rak se može sprečiti vakcinacijom pre nego što se razvije i redovnim skriningom. Ali skrining je velika prepreka za mlade žene.“

„Naš novi test urina može otkriti HPV16 E7 proteine, koji su kritični markeri rizika od raka grlića materice, na izuzetno niskim nivoima. To znači da žene mogu biti u stanju da skrininguju rak grlića materice bez neugodnosti i neprijatnosti tradicionalnog Papa testa.“

Trenutne metode skrininga za rak grlića materice obično uključuju Papa test ili HPV DNK test, a oba zahtevaju posetu lekaru i mogu biti neprijatni za mnoge žene. Ovaj novi test urina nudi neinvazivnu alternativu, koja bi mogla podstaći više žena da učestvuju u redovnom skriningu.

Istraživači su koristili ELISA za otkrivanje onkoproteina E7 u uzorcima urina. Test je bio u stanju da identifikuje ove proteine u urinu žena sa različitim stadijumima cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN), prekursora raka grlića materice.

ELISA test je otkrio proteine E7 kod 80% žena sa CIN1, 71% sa CIN2 i 38% sa CIN3, što sugeriše da prisustvo onkoproteina E7 korelira sa CIN lezijama nižeg stepena. Istraživači teoretiziraju da ovo neslaganje može biti posljedica varijacija u životnom ciklusu HPV-a ili onkogene aktivnosti.

Ito kaže: „Verujemo da je onkoprotein E7 kritičan u ranim fazama karcinogeneze grlića materice povezane sa HPV-om i da E7 može igrati značajniju ulogu u napredovanju CIN1 i CIN2 nego u CIN3.

Ovaj inovativni pristup je u skladu sa globalnim zdravstvenim ciljevima za smanjenje stope raka grlića materice, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima gde je pristup tradicionalnim metodama skrininga ograničen. Uz dalji razvoj i validaciju, ovaj test urina mogao bi da postane standardno sredstvo u borbi protiv raka grlića materice, pomažući da se spasu životi ranijim otkrivanjem i lečenjem.

Razvoj neinvazivnog testa urina za otkrivanje proteina povezanih sa HPV-om predstavlja značajan korak napred u skriningu raka grlića materice. Nudi obećavajuće rešenje za povećanje stopa skrininga i smanjenje incidencije raka grlića materice širom sveta.

Ito zaključuje: „Ova nova metoda ima veliko obećanje za rano otkrivanje i prevenciju raka grlića materice. Mi smo optimisti da će dalji razvoj i validacija ovog testa dovesti do njegove široke upotrebe u kliničkim okruženjima.“