Istraživači otkrivaju misteriozne nove vrste buba u Gvatemali

Istraživači otkrivaju misteriozne nove vrste buba u Gvatemali

Zajedno sa brazilsko-nemačkim timom, istraživač iz Senckenberga Vinicijus S. Fereira je opisao novu vrstu iz roda buba svetleća Adendrocera. Ova grupa insekata je retka i dokumentovana je samo u vrlo malom broju primeraka u naučnim zbirkama.

U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu The Coleopterists Bulletin, istraživači su svoje novo otkriće iz porodice Phengodidae nazvali po zadruzi Carmelita. Ova domorodačka zajednica u Gvatemali već dugi niz godina radi na očuvanju biodiverziteta oko mesta gde je pronađena novootkrivena vrsta.

Ranije je bila poznata samo jedna vrsta sa jednim primerkom iz roda buba svetlećih crva Adendrocera – bezbedno uskladištena u naučnim zbirkama Prirodnjačkog muzeja u Londonu.

„Osim ovog holotipa, nije bilo drugih objavljenih primeraka iz ovog roda. Međutim, naš kolega dr Aslak Kapel Hansen iz Prirodnjačkog muzeja u Berlinu nedavno je uspeo da prikupi drugi primerak Adendrocera na putovanju u Gvatemalu.

„Za razliku od svojih rođaka, ove bube nemaju antene nalik na perje koje su karakteristične za porodicu Phengodidae. Zajedno sa Andreom Rozom Silvom sa Federalnog univerziteta u Rio de Žaneiru, sada smo detaljnije proučavali ove retke bube svetleće gliste“, kaže dr. Vinicijus S. Fereira sa Nemačkog entomološkog instituta Senkenberg u Minhebergu.

U svojoj studiji, naučnici opisuju nedavno pronađenu životinju kao novu vrstu: Adendrocera carmelita. Srednja do tamnosmeđa buba, duga samo 3,5 milimetara, sakupljena je u tropskoj ravničarskoj prašumi pomoću zamke za letenje.

„Proučavano područje je zaštićeni rezervat prirode i bogato je vrstama drveća, uključujući velika stabla mahagonija“, objašnjava Fereira. „Nažalost, još uvek nije bilo moguće posmatrati žive primerke nove vrste – stoga nam trenutno nedostaju podaci o njenom načinu života, ishrani ili reprodukciji.“

Vrsta, koja potiče iz Gvatemale, dobila je ime po zadruzi „Carmelita“, koja pomaže u očuvanju biodiverziteta oko lokaliteta tipa vrste u rezervatu biosfere Maja.

Osnovana 1998. godine, „Cooperativa Integral de Comercializacion Carmelita R.L.“ sprovodi različite aktivnosti u okviru zajednice koje omogućavaju održivo upravljanje postojećim resursima. Ovo uključuje, na primer, ulaganja u prevenciju i kontrolu šumskih požara, eko-turizam u rezervatu prirode i održivu seču drveta.

„Uz minimalnu intervenciju, zadruga je na taj način u mogućnosti da realizuje agrošumarske i turističke aktivnosti koje obezbeđuju egzistenciju lokalnoj zajednici, a istovremeno daju podsticaj za zaštitu prirodne šume.“

„Želeli smo da odamo počast ovom dostignuću za očuvanje biodiverziteta imenom koje smo izabrali za novu vrstu“, dodaje Fereira.