Sestra severnokorejskog lidera Kima naziva vežbe gađanja u Južnoj Koreji „samoubilačkom histerijom“

Sestra severnokorejskog lidera Kima naziva vežbe gađanja u Južnoj Koreji „samoubilačkom histerijom“

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una nazvala je nedavne vežbe gađanja Južne Koreje na liniji fronta „samoubilačkom histerijom“ jer je u ponedeljak zapretila neodređenim vojnim koracima ako njena zemlja bude dodatno isprovocirana.

Upozorenje Kim Jo Džon usledilo je nakon što je Južna Koreja u poslednje dve nedelje izvela vežbe gađanja na svojim napetim kopnenim i morskim granicama sa Severnom Korejom. Vežbe su bile prve takve vrste otkako je Južna Koreja suspendovala sporazum sa Severom iz 2018. godine u cilju ublažavanja vojnih tenzija na frontu u junu.

„Postavlja se pitanje zašto je neprijatelj započeo takve ratne vežbe u blizini granice, samoubilačku histeriju, za koju će morati da izdrže strašnu katastrofu“, rekla je Kim Jo Džong u izjavi koju su preneli državni mediji.

Ona je optužila konzervativnu vladu Južne Koreje da namerno eskalira tenzije kao način da izbegne unutrašnju političku krizu. Ona je rekla da je rizičnost južnokorejskih vežbi svima jasna jer su se dogodile u „situaciji dodiri-i-kreni” uspostavljenoj nakon što su SAD, Južna Koreja i Japan nedavno održale novu vojnu vežbu koju Severna Koreja smatra bezbednosnom pretnjom.

„U slučaju da se prema našim kriterijumima proceni da su prekršili suverenitet (Severne Koreje) i počinili čin koji je jednak objavi rata, naše oružane snage će odmah izvršiti svoju misiju i dužnost koja im je dodeljena Ustavom (Severne Koreje) “, rekla je, ne objašnjavajući detalje.

Severna Koreja je bila angažovana u provokativnim testovima oružja od 2022. Ali njena dva nedavna testiranja – jedan na raketi sa „supervelikom bojevom glavom” i drugi na raketi sa više bojevih glava – izazvala su široko rasprostranjeni skepticizam južnokorejskih zvaničnika i stručnjaka koji je rekao da je Severna Koreja verovatno izmislila uspešna lansiranja da bi prikrila neuspele testove.

Početkom juna, Južna Koreja je u potpunosti suspendovala međukorejski vojni pakt iz 2018. nakon što je Severna Koreja preko granice preletela balone koji su nosili stajnjak, opuške cigareta i otpadni papir u znak protesta protiv južnokorejskih aktivista koji razbacuju političke letke na severu preko sopstvenih balona.

Vojni sporazum — postignut tokom kratkotrajne ere pomirenja između Koreja — zahtevao je od dve zemlje da obustave sva neprijateljska dela na graničnim područjima, kao što su vežbe gađanja, vazdušno osmatranje i psihološki rat. Dogovor je već bio u opasnosti od kolapsa, a obe Koreje su preduzele korake da ga prekrše usred animoziteta oko lansiranja severnokorejskog špijunskog satelita prošlog novembra.