Naučnici otkrili fosile džinovskog predatora sličnog daždevnjaku, starijeg od dinosaurusa

Naučnici otkrili fosile džinovskog predatora sličnog daždevnjaku, starijeg od dinosaurusa

Naučnici su nedavno otkrili fosile velike zveri slične daždevnjaku, sa oštrim zubima, koja je dominirala vodama pre pojave prvih dinosaurusa. Ovaj predator, veći od čoveka, verovatno je koristio svoju široku, ravnu glavu i oštre zube kako bi uhvatio i ugrizao plen. Analizirajući fosilne ostatke četiri ovakva stvorenja, uključujući delimičnu lobanju i kičmu, istraživači su otkrili detalje o Gaiasia jenniae. Ovo stvorenje postojalo je oko 40 miliona godina pre dinosaura.

Istraživanje ovih fosila pomaže u razumevanju evolucije tetrapoda, četvoronožnih životinja koje su se prve poput vodozemaca pojavile na kopnu, a kasnije evoluirale u ptice, sisare i ljude. Većina ranih fosila tetrapoda pronađena je u vrućim močvarama duž ekvatora u Severnoj Americi i Evropi, ali najnoviji nalazi datiraju od pre oko 280 miliona godina i potiču iz današnje Namibije, oblasti koja je nekada bila prekrivena ledom.

Ovi fosili sugerišu da su tetrapodi možda uspevali u hladnijim klimama ranije nego što se pretpostavljalo, postavljajući nova pitanja o njihovom evolutivnom putu na Zemlji. Klaudija Marsikano sa Univerziteta u Buenos Ajresu ističe da je priča o prvim tetrapodima mnogo složenija nego što se ranije mislilo.

Stvorenje je dobilo ime po stenskoj formaciji Gai-As u Namibiji gde su fosili pronađeni, kao i po paleontologu Dženifer Klak, koji je istraživao evoluciju tetrapoda. Ovi otkrića su objavljena u časopisu Priroda.