Novi podaci o Marsu omogućavaju detaljnije proučavanje atmosfere

Novi podaci o Marsu omogućavaju detaljnije proučavanje atmosfere

Istraživački tim koji uključuje istraživače Imperial College London i Evropske svemirske agencije (ESA) uspešno je izveo međusobnu radio okultaciju između svemirskih letelica na Marsu. Ova tehnika, poznata kao EkoMars-ov Trace Gas Orbiter (TGO) i Mars Ekpress (MEKS), omogućava pristup delovima Marsove atmosfere koji ranije nisu bili dostupni za istraživanje. Rezultati prvih 83 merenja, objavljeni u časopisu Radio Science, pokazuju da je ova inovativna tehnika ključna za buduće misije naseljavanja Marsa.

Radio talasi koji putuju između ova dva orbitera omogućavaju naučnicima da izmere gustinu donje atmosfere i elektronsku gustinu u jonosferi, koristeći male promene u frekvenciji koje se javljaju kada talasi prolaze kroz Marsovu atmosferu. Jacob Parrott, glavni autor studije, naglasio je da su ove letelice prvobitno dizajnirane za komunikaciju s roverima na površini planete, ali su reprogramirane za ovu naučnu svrhu, čime se iz postojeće opreme izvlači veća naučna vrednost.

Dr Kolin Vilson, koautor studije, istakao je da je ESA pokazala održivost ove tehnike, što može biti transformaciono za buduću nauku o Marsu. Sa sedam svemirskih letelica koje trenutno kruže oko Marsa, mogućnosti za primenu međusobne radio okultacije će se širiti, što će omogućiti dublje i šire istraživanje Marsove atmosfere.

Ova tehnika prevazilazi tradicionalna merenja radio okultacije koja su zavisila od veze sa zemaljskim stanicama, čime se omogućava istraživanje atmosfere u različitim delovima Marsove orbite, bez ograničenja sezonskih okultacija. Međusobna radio okultacija takođe omogućava istraživanje tokom celog dana i noći na Marsu, pružajući novi uvid u dinamiku njegove atmosfere.

Ovi novi podaci će biti od ključnog značaja za planiranje budućih misija na Marsu, posebno za razumevanje uslova života i potencijalnih prepreka koje bi mogle uticati na stanovanje i istraživanje na Crvenoj planeti.