Mešanje energetskih napitaka sa alkoholom može da poremeti funkciju mozga, pokazuju studije na pacovima

Mešanje energetskih napitaka sa alkoholom može da poremeti funkciju mozga, pokazuju studije na pacovima

Eksperimenti na pacovima su pokazali da mešanje energetskih napitaka sa alkoholom može izazvati dugoročne probleme sa kognitivnim funkcijama, povećavajući zabrinutost zbog navika pijenja kod mladih odraslih osoba.

Studiju je sproveo tim sa Univerziteta u Kaljariju i Univerziteta u Kataniji u Italiji, a grupe muških adolescenata pacova kojima su davani alkohol, energetska pića ili mešavina oba. Različiti standardni eksperimenti su zatim korišćeni za procenu kognitivnih funkcija – uključujući skeniranje mozga i testove ponašanja – do 53 dana nakon pijenja.

Ovi testovi su otkrili da su životinje koje su konzumirale mešana pića pokazale trajne promene u svojoj sposobnosti učenja i pamćenja, kao i promene u hipokampusnom delu mozga – oblasti odgovornoj za učenje i pamćenje.

„Malo se zna o tome da li kombinovana konzumacija ovih pića tokom adolescencije može imati dugoročne efekte na centralnu funkciju, postavljajući pitanje rizika ove navike za sazrevanje mozga“, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Naravno, i alkohol i energetska pića su popularni među mladima iz različitih razloga – od kasnih žurki do kasnonoćnih studijskih sesija – a implikacije iz ove studije su da bi ove navike mogle prouzrokovati neku dugoročnu štetu.

Konkretno, čini se da bi plastičnost hipokampusa mogla biti pogođena, narušavajući sposobnost mozga da se prilagodi i promeni kao odgovor na nove informacije i zahteve. To je ključni deo normalnog funkcionisanja mozga.

Dok su pacovi koji su konzumirali alkohol i energetska pića u početku pokazali povećanje u određenim pokazateljima i funkcijama mozga – uključujući povećanje proteina koji pokreće rast neurona – ove prednosti nisu potrajale, a tokom vremena i u odrasloj dobi došlo je zapravo do opadanja mozga. sposobnost.

„Naši rezultati pokazuju da alkohol pomešan sa potrošnjom energetskih napitaka tokom periadolescentnog perioda proizvodi adaptivne promene hipokampusa na elektrofiziološkim i molekularnim nivoima, povezane sa promenama ponašanja, koje se već mogu detektovati tokom adolescencije i opstaju u odraslom dobu“, pišu istraživači.

Ovi rezultati tek treba da budu potvrđeni u studijama na ljudima, a verovatno postoje razlike između polova zbog interakcija hormona koje nisu bili u mogućnosti da istraže u ovoj studiji. Ali nalazi sugerišu da je zabrinutost za zdravlje zbog energetskih pića opravdana. Alkohol ima mnogo samih zdravstvenih implikacija, i zdrav je razum da mešanje to dvoje na bilo koji značajan način nije najbolja ideja.

Nivoi pića koji su davani mladim pacovima bili su ekvivalentni opijanju, ponašanje koje izgleda da je u porastu među mladim odraslim ljudima. Sada istraživači žele da vide dalje studije o tome kakve bi posledice mogle biti.

„Sve u svemu, analiza čitavog skupa dobijenih podataka snažno sugeriše da alkohol pomešan sa energetskim pićima, tokom adolescencije, može imati efekte koji nisu nužno zbir onih primećenih samo sa etanolom ili energetskim pićima i trajno utiču na plastičnost hipokampusa“, ​​pišu istraživači.