Ključni saveti za održavanje higijene u teretani

Ključni saveti za održavanje higijene u teretani

Odlazak u teretanu je dobar za vaše opšte zdravlje, ali ako vi i teretana ne praktikujete dobru higijenu, i dalje biste mogli da dobijete gadnu bolest, kaže stručnjak.

„Dobra higijena sprečava bolesti poput prehlade, gripa, pa čak i salmonele, ali čistoća takođe može ukazivati na to da je teretana u celini dobro održavana, uključujući i kvalitet opreme“, rekla je Melani Meknil, menadžer fizikalne i radne terapije na Medicinskom koledžu Bejlor. u Hjustonu. „Ako se ne poštuju higijenska pravila, mogli biste se razboleti, razboleti drugi ili čak otkazati članstvo.

Kada prvi put idete u novu teretanu, postoje ključni indikatori koji mogu pokazati da li je higijena prioritet u tom prostoru:

  • Nedostatak sanitarnih maramica za članove ili osoblje da obrišu opremu nakon upotrebe često znači da oprema sadrži nevidljive bakterije.
  • Nepostojanje znakova koji traže od članova da očiste opremu nakon korišćenja ili nepostojanje rasporeda čišćenja sugeriše da čistoća nije prioritet u teretani.
  • Drugi članovi teretane koji redovno koriste opremu i ne čiste je posle upotrebe mogu pokazati da ne postoji kultura čistoće.
  • Slojevi prašine na opremi mogu ukazivati na to da oprema nije dugo čišćena.
  • Mnoštvo pokvarenih mašina koje su duže vreme neispravne može biti zbog nedostatka interesa uprave teretane da osigura da je prostor dobro održavan.

Da biste vi doprineli dobroj higijeni u teretani, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi:

  • Nosite čistu odeću svaki put kada vežbate; korišćena odeća akumulira znoj i druge bakterije koje mogu uzrokovati neugodne mirise ili se preneti među članovima teretane.
  • Kada prilazite opremi, proverite da li je čista.
  • Ako naiđete na klupu ili drugi deo opreme sa vlažnim ostatkom od hemijskog sredstva za čišćenje, dozvolite mu da se osuši sam. Ovaj ostatak ukazuje na to da vreme potrebno da ubije sve bakterije nije završeno.
  • Nakon završetka vežbanja, uzmite maramicu ili rastvor nanesen na ubrus i obrišite mesto gde je vaša koža došla u kontakt sa opremom ili gde je znoj kapao. Izbegavajte direktno prskanje hemijskih sredstava na opremu, jer višak vlage može izazvati oštećenja.
  • Ako odlučite da se istuširate posle vežbanja, McNeal uvek preporučuje nošenje papuča ili druge obuće koja sprečava kontakt između vaših stopala i poda, jer su ova okruženja često leglo za buđ, gljivice i bakterije koje mogu inficirati vaša stopala.

„Očekujte čistu teretanu i prijavite probleme menadžmentu ako ih imate“, rekao je Meknil u saopštenju za javnost Bejlora. „Trebalo bi da slobodno pitate rukovodstvo o rasporedu čišćenja i uvek čistite za sobom. Ostavite opremu kakvu biste želeli da nađete kada priđete.“