Studija otkriva obrasce geografske širine, faktore mikrobnih ostataka i akumulaciju lignina fenola u šumskom tlu

Studija otkriva obrasce geografske širine, faktore mikrobnih ostataka i akumulaciju lignina fenola u šumskom tlu

Organski ugljenik zemljišta (SOC) se može podeliti na ugljenik biljnog i mikrobnog porekla. Proučavanje varijacije geografske širine ova dva izvora i njihovih kontrolnih faktora je kritično za razumevanje postojanosti i stabilizacije SOC.

Da bi analizirali varijacije ugljenika dobijenog iz biljaka i mikroba u gornjem sloju tla i podzemlju duž različitih gradijenta geografske širine, istraživači iz botaničke bašte Vuhan Kineske akademije nauka odabrali su šest tipičnih šuma, u rasponu od Jianfenglinga do Genhea duž gradijenta geografske širine kao mesta za proučavanje. Amino šećeri i fenoli lignina korišćeni su kao biomarkeri za indikaciju ugljenika mikrobnog i biljnog porekla.

Rad, objavljen u časopisu Journal of Soils and Sediments, naslovljen je „Postojanost ostataka mikroba u tlu i fenola lignina u šumskim ekosistemima duž gradijenta geografske širine.“

Istraživači su sveobuhvatno analizirali efekte klime, vegetacije, zemljišta i mikrobnih svojstava na promene koncentracije fenola lignina i mikrobnih ostataka u površinskom sloju i podzemlju duž gradijenta geografske širine.

Otkrili su da amino šećeri i lignin fenoli doprinose do 50%-75% SOC, a njihov doprinos se smanjuje sa geografskom širinom. Doprinos prvih se povećava sa dubinom tla, dok je za drugo tačno suprotno.

Klima i fizičko-hemijska svojstva zemljišta uglavnom kontrolišu postojanost mikrobnih ostataka i ligninskih fenola u površinskom sloju tla, a glina u zemljištu je kritični faktor u određivanju mikrobnih ostataka i ligninskih fenola u podzemlju.

Ovi rezultati imaju vodeći značaj za razumevanje doprinosa i mehanizma akumulacije organskog ugljenika iz ligninskih fenola i mikrobnih ostataka u šumskom tlu, i korisni su za predviđanje potencijala ponora ugljenika šumskih ekosistema u budućim globalnim klimatskim promenama.