Sebični genetski elementi: Neočekivana uloga u evoluciji virusa faga

Sebični genetski elementi: Neočekivana uloga u evoluciji virusa faga

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu otkrili su da sebični genetski elementi, dugo zanemareni kao genetski paraziti bez koristi za svoje domaćine, zapravo igraju ključnu ulogu u evoluciji virusa faga. Studija objavljena u časopisu Science pokazala je da mobilni introni, poznati po svojoj „sebičnoj“ prirodi, pružaju virusima faga prednost u konkurenciji sa drugim virusima.

Fagi su najrasprostranjeniji organizmi na Zemlji, a istraživači su istraživali kako sebični genetski elementi, specifično mobilni introni, utiču na dinamiku ovih virusa. Njihovo iznenađujuće otkriće pokazuje da se endonukleaza, enzim iz mobilnog introna, koristi kao oružje koje ometa sposobnost drugih faga da se reprodukuju.

„Ovo istraživanje prvi put dokazuje da sebični genetski elementi nisu samo parazitski, već da pružaju konkurentsku prednost svojim domaćinima“, izjavila je Erika Birkholc, prvi autor studije.

Dok su ranija istraživanja smatrala da sebični genetski elementi nemaju ulogu u evoluciji, nova saznanja su ključna za razumevanje molekularnih mehanizama koji se dešavaju u borbi između virusa. Ova saznanja mogu imati praktične primene u terapiji fagom, posebno u borbi protiv bakterijskih infekcija otpornih na antibiotike.

„Razumevanje kako se fagi takmiče međusobno omogućiće nam da razvijemo bolje terapije fagom za pacijente“, izjavio je profesor bioloških nauka Joe Pogliano.

Ovo otkriće naglašava kompleksnost evolucije virusa faga i važnost daljeg istraživanja u ovoj oblasti kako bi se bolje razumela interakcija između sebičnih genetskih elemenata i njihovih domaćina.