Novi organski molekul razbija rekorde efikasnosti fosforescencije i otvara put za retke primene bez metala

Novi organski molekul razbija rekorde efikasnosti fosforescencije i otvara put za retke primene bez metala

Istraživački tim predvođen Univerzitetom Osaka otkrio je da novi organski molekul tienil diketon pokazuje visokoefikasnu fosforescenciju. Postigao je fosforescenciju koja je više od deset puta brža od tradicionalnih materijala, omogućavajući timu da razjasni ovaj mehanizam.

Rad je objavljen u časopisu Hemijska nauka.

Fosforescencija je vredna optička funkcija koja se koristi u aplikacijama kao što su organski EL displeji (OLED) i dijagnostika raka. Do sada je postizanje visokoefikasne fosforescencije bez upotrebe retkih metala kao što su iridijum i platina predstavljalo značajan izazov. Fosforescencija, koja se javlja kada molekul pređe iz stanja visoke energije u stanje niske energije, često se takmiči sa neradijativnim procesima gde molekul gubi energiju kao toplotu.

Ovo takmičenje može dovesti do spore fosforescencije i niže efikasnosti. Dok su prethodna istraživanja pokazala da bi ugrađivanje određenih strukturnih elemenata u organske molekule moglo ubrzati fosforescenciju, ovi napori nisu odgovarali brzini i efikasnosti materijala na bazi retkih metala.

Proboj istraživačkog tima sa novim organskim molekulom tienil diketonom predstavlja značajan napredak u ovoj oblasti. Iosuke Tani, viši autor studije, primetio je: „Ovaj molekul smo otkrili slučajno i u početku nismo razumeli zašto je pokazao tako superiorne performanse. Međutim, kako je naše istraživanje napredovalo, počeli smo da povezujemo delove i produbljujemo naše razumevanje.“

„Naše istraživanje je dovelo do jasnijeg razumevanja mehanizma koji stoji iza performansi ovog molekula nego bilo koji prethodni organski fosforescentni materijal“, objašnjava dr Tani. „Ipak, verujemo da ima još mnogo toga da se istraži, i uzbuđeni smo zbog njegovih potencijalnih primena.

Ovo istraživanje pruža nove smernice dizajna za razvoj organskih fosforescentnih materijala koji se ne oslanjaju na retke metale, nudeći potencijal da se prevaziđu i zamene ovi materijali u različitim primenama. Nalazi obećavaju značajan napredak u oblastima OLED-a, osvetljenja i medicinske dijagnostike, između ostalog.