Kineski BID otvara fabriku električnih vozila na Tajlandu uprkos usporavanju i tarifnom sporu

Kineski BID otvara fabriku električnih vozila na Tajlandu uprkos usporavanju i tarifnom sporu

Kineski gigant električnih vozila BID otvorio je u četvrtak fabriku na Tajlandu, nastavljajući svoju međunarodnu ekspanziju uprkos usporavanju tržišta i satima pre nego što je Evropska unija trebalo da uvede velike tarife kineskim kompanijama za električna vozila.

Fabrika u Rajongu, industrijskoj zoni jugoistočno od Bangkoka, moći će da proizvodi do 150.000 vozila godišnje, prema kompaniji koja dominira njenim domaćim tržištem.

Vang Chuanfu, izvršni direktor BID-a sa sjedištem u Šenženu, rekao je da će se proizvodnja u početku fokusirati na potpuno električna vozila, a kasnije će se proširiti na plug-in hibride, koji kombinuju konvencionalni motor sa električnim motorom.

„Fabrika BID u Tajlandu ima godišnji kapacitet od 150.000 vozila, uključujući četiri glavna procesa proizvodnje vozila i delova, i otvoriće oko 10.000 radnih mesta“, rekao je Vang na ceremoniji otvaranja.

Tajland je dugo bio glavni montažni centar za japanske proizvođače automobila, uključujući Tojotu i Hondu, ali sada nastoji da preusmjeri proizvodnju sa konvencionalnih vozila na EV.

Kraljevina je ponudila značajne poreske olakšice za kompanije jer ima za cilj da do 2030. godine 30 odsto proizvodnje automobila bude EV.

BID je pretekao Teslu Elona Maska u četvrtom kvartalu 2023. i postao najprodavaniji u svetu električnih vozila.

Tesla je povratio prvo mesto u prvom kvartalu ove godine, ali BID je optimističan u pogledu svog širenja, insistirajući prošlog meseca da će nastaviti sa drugom fabrikom u Evropskoj uniji.

Kineski proizvođač automobila zabeležio je rekordnu godišnju dobit od 30 milijardi juana (4,1 milijardu dolara) prošle godine, ali je u aprilu prijavio niži prihod od očekivanog za prvi kvartal 2024.

BID se suočio sa ogorčenim ratom cena u Kini, gde zapanjujućih 129 brendova električnih vozila ugasi – sa samo 20 koji su postigli udeo na domaćem tržištu od jedan odsto ili više, prema Blumbergu.

Kina je predvodila globalni prelazak na električna vozila, sa skoro svaki treći automobil na njenim putevima koji će biti električni do 2030. godine, prema godišnjem Globalnom EV Outlooku Međunarodne agencije za energiju.

Međutim, evropski regulatori su izrazili zabrinutost zbog, kako kažu, „prekapaciteta“ stvorenog prekomernim državnim subvencijama.

U želji da zaštiti evropske proizvođače od jeftinijeg kineskog uvoza, Brisel je predložio privremeno povećanje carina za kineske proizvođače: 17,4 odsto za BID, 20 odsto za Geeli i 38,1 odsto za SAIC — pored sadašnjih 10 odsto uvoznih carina.

Šefovi trgovine EU i Kine održali su pregovore prošlog vikenda u pokušaju da spreče ogorčeni trgovinski rat, ali bi tarife trebalo da stupe na snagu u četvrtak.

Ali iako su visoke, EU carine su znatno niže od stope od 100 odsto koju su Sjedinjene Države uvele prošlog meseca na kineske električne automobile.