Studija otkriva zabrinjavajuće nivoe stakloplastike u ostrigama i dagnjama

Studija otkriva zabrinjavajuće nivoe stakloplastike u ostrigama i dagnjama

Nova studija je otkrila zabrinjavajuće nivoe stakloplastike (fiberglasa) u ostrigama i dagnjama. Ovo je prvi put da su čestice stakloplastike ili plastike ojačane staklom (GRP) otkrivene kako ulaze u lanac ishrane i izaziva hitnu zabrinutost za životnu sredinu i zdravlje.

Studija, objavljena u Journal of Hazardous Materials, zajednički napor sa univerziteta u Brajtonu i Portsmutu, pokazala je da GRP, koji se u velikoj meri koristi u proizvodnji čamaca, razgrađuje i zagađuje obalne vode.

Ovaj materijal, za koji se nekada smatralo da je izdržljiv i koristan, sada nanosi neočekivanu štetu morskom životu.

Čestice GRP-a otkrivene su u mekim tkivima ostriga i dagnji ​​sakupljenim u blizini aktivnog brodogradilišta u luci Čičester, popularnoj destinaciji za jedrenje u Južnoj Engleskoj. Koristeći mikro Raman spektroskopiju, istraživači su pronašli do 11.220 čestica fiberglasa po kilogramu kod ostriga i 2.740 čestica po kilogramu u školjkama.

Dr Corina Ciocan, glavni predavač biologije mora sa Univerziteta u Brajtonu, rekla je: „Naši nalazi pokazuju uznemirujući nivo GRP kontaminacije u morskom životu. Ova studija je prva te vrste koja dokumentuje tako ekstenzivnu kontaminaciju u prirodnim populacijama školjkaša. To je oštar podsetnik na skrivene opasnosti u našem okruženju.“

Fiberglas, koji se široko koristi od 1960-ih u proizvodnji čamaca, poznat je po svojoj izdržljivosti. Međutim, takođe je neverovatno teško pravilno odložiti, često završi napušteno ili nepropisno odbačeno.

To dovodi do toga da sitne staklene čestice ulaze u vodu, posebno tokom vršnih sezona održavanja čamaca kao što je zima. Ove čestice se zatim akumuliraju u školjkama kao što su ostrige i dagnje, koje su ključne za morske ekosisteme zbog svojih navika hranjenja filterom.

Studija naglašava rizike povezane sa GRP kontaminacijom. Školjke, kao stacionarne filterske hranilice, veoma su podložne akumulaciji ovih čestica, što može ozbiljno da utiče na njihovo zdravlje. Gutanje GRP-a može ometati njihov probavni sistem, što dovodi do fiziološkog stresa, pa čak i smrti.

Ovo ne utiče samo na morski život, već bi moglo imati i značajne implikacije na ljudsko zdravlje, s obzirom na to da ove školjke često završe na našim tanjirima.

Profesor Fai Couceiro sa Univerziteta u Portsmutu je rekao: „To je globalno pitanje, posebno za ostrvske zemlje sa ograničenim prostorom za deponije. Ulažu se napori da se pronađu održiva rešenja za odlaganje, ali je potrebno učiniti više da se spreči odlaganje u moru i spaljivanje na kopnu .

„Upravo počinjemo da shvatamo stepen kontaminacije fiberglasom. Naša studija je prva koja pokazuje ovaj nivo kontaminacije u prirodnim populacijama školjkaša.“

Posledice ove kontaminacije još uvek nisu u potpunosti shvaćene, ali je potencijal za široko rasprostranjen ekološki uticaj značajan. Studija se zalaže za dalja istraživanja kako bi se razumeo potencijalni transfer u lancu ishrane i implikacije po ljudsko zdravlje.

Istraživanje naglašava hitnu potrebu za boljom regulativom i upravljanjem odlaganjem GRP-a. Dr Ciocan je rekao: „Moramo poboljšati javni pristup navozima i objektima za održavanje komercijalnih brodova. Stvaranje boljeg etosa oko upravljanja čamcima na kraju životnog vijeka je ključno za minimiziranje daljeg izlaganja i širenja ovih zagađivača.“

Za sada, ovo otkriće služi kao poziv za buđenje zajednici čamaca i ekološkim regulatorima. Profesor Couceiro je rekao: „Moramo se pozabaviti ovim pitanjem direktno kako bismo zaštitili naše morske ekosisteme i osigurali zdraviju budućnost naših okeana.“