Studija otkriva da rani početak El Ninja znači toplije zime u istočnoj Aziji, i obrnuto

Studija otkriva da rani početak El Ninja znači toplije zime u istočnoj Aziji, i obrnuto

Fenomen poznat kao El Ninjo može izazvati abnormalnu i ekstremnu klimu širom sveta zbog toga što dramatično menja normalan tok atmosfere. U Japanu su istorijski podaci pokazali da godine El Ninja imaju tendenciju da dovedu do toplijih zima. Ovaj slučaj je nedavno prikazan kao primer tople zimske sezone u Japanu 2023–2024.

Međutim, bilo je i slučajeva hladnih zima u Japanu tokom godina El Ninja, poput one zabeležene 2014–2015. Ipak, nije bilo jasno zašto se to dešava.

Objavljujući u Journal of Climate, istraživači sa Istraživačkog instituta za primenjenu mehaniku Univerziteta Kjušu otkrili su da rani početak El Ninja oko juna dovodi do tople zimske klime u istočnoj Aziji, dok je kasni početak El Ninja povezan sa hladnijim zimama. Tim se nada da će njihovi rezultati pomoći u boljem modeliranju zimskih klimatskih obrazaca u istočnoj Aziji tokom godina El Ninja i dovesti do preciznijih dugoročnih klimatskih predviđanja.

El Ninjo je klimatski obrazac koji karakteriše zagrevanje tropskog istočnog Tihog okeana uzrokovano slabljenjem ekvatorijalnih pasata koji duvaju od zapadne obale Južne Amerike do Filipina i Indonezije. U redovnim godinama, ovi pasati bi gurali toplije vode okeana na zapad, što bi dovelo do porasta hladnijih voda na istoku. Ove toplije zapadne vode izazivaju atmosfersku konvekciju koja stvara oblake i kišu.

„Svaki El Ninjo je individualno jedinstven i ne postoje dva El Ninja koja su potpuno slična“, objašnjava postdoktorski saradnik Masahiro Šiozaki koji je autor studije.

„Naravno, ove razlike dovode do raznih abnormalnih globalnih klimatskih obrazaca. Da bi se bolje predvidelo regionalno vreme i klima tokom El Ninja, važno je znati kako i gde se atmosfera menja.“

Šiozaki je istakao slučaj u Japanu tokom zime 2023–2024. Ovo je bila godina El Ninja, a u Japanu to obično znači topliju zimu. I u stvari, zima 2023–2024 bila je neuobičajeno topla. Međutim, to nije uvek bio slučaj. U godini El Ninja 2014–2015, zima u Japanu bila je hladnija od proseka.

„Na japanske zime takođe utiču Arktik, kao i snažna prirodna varijabilnost svojstvena atmosferi. Zbog ovih različitih efekata, bilo je izazovno identifikovati kako El Ninjo određuje tople ili hladne zime u istočnoj Aziji“, nastavlja Šiozaki.

„Da bismo rešili ovaj problem, simulirali smo vremenske obrasce u protekloj 61 godini na 100 različitih načina dodajući perturbacije vremenskim obrascima. U ovoj simulaciji se dogodilo 1700 El Ninjo događaja i izračunali smo kako se atmosfera menjala svaki put. Ova metoda omogućilo nam je da smanjimo bilo kakvu atmosfersku buku u podacima, dajući nam jasniji uvid u direktan uticaj El Ninja.“

Analiza tima pokazala je da nije samo El Ninjo, već i anomalno zagrevanje tropskog Indijskog okeana dovelo do toplijih istočnoazijskih zima. Rani početak El Ninja oko juna efektivno je zagrevao Indijski okean od leta do zime. Ovo zagrevanje okeana potisnulo je atmosfersku konvekciju iznad tropskog zapadnog Pacifika, što je rezultiralo manje padavina i zagrevanjem atmosfere.

„Rezultirajuće smanjenje atmosferskog zagrevanja izazvalo je atmosferske talase koji su se širili u zapadni severni Pacifik, formirajući anomalnu anticiklonsku cirkulaciju jugoistočno od Japana“, objašnjava Šiozaki.

„Anomalni jugoistočni vetrovi iz ovog obrasca cirkulacije oslabili su severozapadni zimski monsun sa kontinenta, što je dovelo do tople zimske klime u istočnoj Aziji. S druge strane, hladne japanske zime su povezane sa kasnim početkom El Ninja i bez značajnijeg zagrevanja Indijskog okeana“.

Tim se nada da će njihova nova otkrića koristiti istraživači i meteorolozi za bolje predviđanje klimatskih obrazaca mesecima unapred, posebno tokom aktivnih faza El Ninja.

„Uticaj globalnog zagrevanja je jasan u nedavnom trendu toplijih zima širom sveta. Efekti porasta temperature vode posebno su očigledni u Indijskom okeanu“, zaključuje profesor Hiroki Tokinaga koji je predvodio istraživački tim.

„Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako će globalno zagrevanje i drugi tropski klimatski fenomeni promeniti buduće zime u istočnoj Aziji.