Zatvorene Paraolimpijske igre u Tokiju

Zatvorene Paraolimpijske igre u Tokiju

Gašenjem plamena na Olimpijskom stadionu u Tokiju i zvanično su završene 16. letnje Paraolimpijske igre na kojima je nastupilo rekordnih 4.537 sportista iz 162 zemlje među kojima i 19 srpskih paraolimpijaca.

Srpski sportisti sa invaliditetom nastupili su u sedam sportova i osvojili šest medalja – dva zlata, tri srebra i jednu bronzu.

Bile su to sigurno najspecifičnije POI u istoriji. Uz godinu dana odlaganja zbog pandemije koronavirusa, ipak su održane u neverovatnim uslovima, bez gledalaca i uz stroge epidemiološke protokole, uz silna testiranja svih učesnika u gradu u kojem vlada vanredno stanje zbog rekordnih brojki zaraženih koronavirusom.

Međutim, nakon što su uspešno odrađene Olimpijske igre, i Paraolimpijske su prošle bez većih problema. „Balon“ je, uz sitna odstupanja, izdržao. Organizatori su objavili da je od 1. jula na oko milion testova bilo tek nešto više od 350 pozitivnih.

Tokio je tako ušao u istoriju kao prvi grad na svetu, koji je dva puta održao letnje OI i POI (1964, 2020).

Predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) Endrju Persons je istakao da su „tokijske Igre nadmašile sva očekivanja“.

Paraolimpijska zastava sada je u rukama Pariza, domaćina sledećih letnjih POI 2024. godine, a biće to prvi put da se letnje POI održavaju u Francuskoj.