Novinar Evan Gerškovič se vraća u Jekaterinburg na suđenje za špijunažu

Novinar Evan Gerškovič se vraća u Jekaterinburg na suđenje za špijunažu

Petnaest meseci nakon što je novinar Wall Street Journal-a Evan Gerškovič uhapšen u ruskom gradu Jekaterinburgu pod optužbom za špijunažu, vraća se tamo na suđenje koje počinje u sredu iza zatvorenih vrata. Gerškovič, američki novinar porijeklom iz SSSR-a, postao je prvi zapadni novinar koji je uhapšen zbog špijunaže u postsovjetskoj Rusiji. SAD i njegov poslodavac negiraju optužbe, tvrdeći da je neosnovano pritvoren. Od hapšenja u martu 2023. godine, Gerškovič je bio zatvoren u moskovskom zloglasnom zatvoru Lefortovo. Iako su mu odbijene žalbe za oslobađanje, pokazao je izuzetnu otpornost tokom sudskih ročišta.

Suđenje novinaru je zatvoreno, što smanjuje dostupnost detalja slučaja javnosti. Međutim, ruskio tužilaštvo je saopštilo da je optužen za prikupljanje tajnih informacija po nalogu CIA-e o Uralvagonzavodu, fabrici oko 150 kilometara severno od Jekaterinburga. Uralvagonzavod je strateški važna fabrika koja proizvodi vojnu opremu, a njeno okruženje je poznato po jakim pro-putinovskim sentimentima.

Gerškoviću preti zatvorska kazna do 20 godina ako bude proglašen krivim. Ruski sudovi osuđuju većinu optuženih, a tumačenje šta predstavlja špijunažu je široko. Nekoliko stranih novinara je napustilo Rusiju nakon hapšenja Gerškoviča, dok su neki suočeni sa sličnim optužbama.

Rusko-američki odnosi su napeti zbog niza pitanja, uključujući rat u Ukrajini. Iako su prošle godine postignuti neki sporazumi, situacija je i dalje složena. Postoji mogućnost razmene zatvorenika, ali je ishod nepredvidiv. Bajdenova administracija bi mogla biti pod pritiskom da djeluje, ali se očekuje da će postupati pažljivo nakon ranijih kritika.