Američka vojska pokazuje novinarima projekat pristaništa u Gazi

Američka vojska pokazuje novinarima projekat pristaništa u Gazi

Sa američkim vojnicima na udaljenosti od bombardovane obale Gaze, američka vojska je nastavila s naporima da isporuči pomoć gladnim Palestincima preko mora. Nakon nekoliko pokušaja i pauza, pristanište vredno 230 miliona dolara ponovo je aktivno. Novinarima je omogućen pristup da iz prve ruke vide operacije po prvi put od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Projekat je prvi put pokrenut sredinom maja, a operacije su obnovljene prošle nedelje nakon pauze uzrokovane nemirnim morem. Tokom obilaska, američki vojnici s mitraljezima upravljali su operacijama pristaništa. Američki brodovi koji prevoze kamione natovarene humanitarnom pomoći pristali su na pristaništu. Kamioni su istovarili palete pomoći na plaži, a zatim su vraćeni na plovila kako bi bili prebačeni na veće teretne brodove koji putuju preko Sredozemnog mora sa Kipra.

Pukovnik Semjuel Miler, komandant zajedničke operativne grupe, 7. transportne brigade američke vojske, izjavio je da brodovi mogu prevoziti pomoć do pristaništa najmanje pet puta dnevno. „Naša misija ovde je da primimo te palete humanitarne pomoći na moru sa većeg plovila na taj plutajući pristan,“ rekao je on.

Plutajući pristan je usidren na obali Gaze 19. juna nakon što su jako more i vetrovi uzrokovali pauzu u operacijama. U maju su slični uslovi doveli do dvonedeljne pauze kada se pristanište raspalo i četiri broda američke vojske nasukala, pri čemu su tri pripadnika vojske povređena.

Otkako je pristan ponovo u funkciji, isporučene su stotine paleta pomoći dnevno na obalu. Međutim, isporuka pomoći je i dalje izazovna zbog bezbednosnih rizika i problema s pristupom unutar Gaze. Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija suspendovao je isporuku pomoći iz bezbednosnih razloga nakon što je izraelska vojska koristila to područje za spasavanje talaca.

Projekat je pokrenut kako bi se pružila pomoć stanovnicima Gaze, gde je izraelska vojna ofanziva protiv Hamasa raselila preko 80% od 2,3 miliona stanovnika i izazvala humanitarnu katastrofu. Međunarodni zvaničnici upozoravaju da je stotine hiljada ljudi na ivici gladi. UN i drugi zvaničnici su skeptični u vezi s efikasnošću pristaništa, naglašavajući da nije zamena za kopnene prelaze koje kontroliše Izrael.

Zvaničnici UN-a razmatraju obustavu svih operacija pomoći širom Gaze ukoliko se ne preduzmu koraci za bolju zaštitu humanitarnih radnika, što bi dodatno pogoršalo humanitarnu situaciju.

Uprkos izazovima, vojnici koji upravljaju pristaništem izražavaju nadu. Kapetan američke mornarice Džoel Stjuart izjavio je: „Svakodnevno razgovaram sa svojim mornarima. Oni shvataju da je naša pomoć neophodna za narod Gaze koji pati u uslovima rata.“