Naučnici sada mogu da otkriju antibiotike u otiscima prstiju, pomažući u borbi protiv tuberkuloze otporne na lekove

Naučnici sada mogu da otkriju antibiotike u otiscima prstiju, pomažući u borbi protiv tuberkuloze otporne na lekove

Otisak prsta bi uskoro mogao biti sve što je lekaru potrebno da proveri da li pacijenti sa tuberkulozom uzimaju antibiotike, zahvaljujući novoj studiji koju je vodio Univerzitet u Sariju. Studija je objavljena u Međunarodnom časopisu za antimikrobna sredstva.

Naučnici su uspešno otkrili lekove u znoju prstiju — i to sa skoro istom tačnošću kao i test krvi.

Profesor Melani Bejli, analitički hemičar i koautor studije sa Univerziteta u Sariju, objasnila je: „Do sada su testovi krvi bili zlatni standard za otkrivanje droga u nečijem sistemu. Sada možemo dobiti rezultate koji su skoro jednaki. precizan kroz znoj u nečijem otisku prsta to znači da možemo pratiti lečenje bolesti poput tuberkuloze na mnogo manje invazivan način.

Izlečiva tuberkuloza (TB) se leči antibioticima. Ako se pacijenti ne pridržavaju svog punog kursa, lečenje možda neće uspeti, što će umesto toga dovesti do TB rezistentne na lekove. Naučnici su želeli da znaju kada je najbolje testirati i da li mogu da kažu koliko je leka pacijent uzeo.

Da bi to uradili, testirali su deset pacijenata sa tuberkulozom u Univerzitetskom medicinskom centru Groningen (UMCG), u Holandiji.

Dr Onno Akkerman iz UMCG-a, plućni lekar sa fokusom na tuberkulozu, primetio je: „Bilo je veoma jednostavno prikupiti naše uzorke. Zamolili smo pacijente da operu ruke, stave rukavicu od nitrila da izazovu znojenje, a zatim pritisnu vrhovima prstiju se može sakupiti znoj bez ikakve specijalističke obuke, tako da se može lakše transportovati i čuvati koristeći ovu obećavajuću tehniku“.

Uzorci su poslati u Centar za jonske snopove u Surreiu i analizirani su pomoću masene spektrometrije, koja razlaže uzorak da bi se videlo od čega je napravljen.

Naučnici su otkrili antibiotike u znoju prstiju sa tačnošću od 96%. Metabolit, proizveden stvarnim gutanjem leka, pokazao se sa tačnošću od 77%. Sam lek je bio prisutan između jednog i četiri sata nakon ingestije, dok se metabolisana verzija najbolje pokazala nakon šest sati.

Dr Kejti Longman, koautor studije sa Univerziteta u Sariju, objasnila je: „Lekari treba da provere da li pacijenti sa tuberkulozom uzimaju antibiotike. Mnogo je brže i pogodnije to učiniti pomoću otisaka prstiju, a ne uzimanjem krvi. Ovo bi moglo smanjite vremenski pritisak na zauzetu zdravstvenu službu i ponudite pacijentima udobnije rešenje za neke pacijente, poput beba, testovi krvi nisu izvodljivi ili poželjni – tako da bi tehnike poput ove mogle biti zaista korisne.