Da li je andropauza isto što i ‘muška menopauza’ i da li muškarci treba da brinu?

Da li je andropauza isto što i ‘muška menopauza’ i da li muškarci treba da brinu?

Zahvaljujući informacijama o menopauzi, skoro svi znaju nešto o tome kako starost utiče na nivo hormona – kod žena.

Ali dok je menopauza pokrenula hiljadu hitnih šala, muškarci imaju svoju verziju. To se zove andropauza, i iako je manje prisutna u pop-kulturi, to je medicinska stvarnost koja je podložna pogrešnim shvatanjima, kažu stručnjaci.

Počevši od izjednačavanja sa menopauzom.

Kod žena, menopauza je kada menstruacija prestane. Jajnici prestaju da proizvode jajne ćelije, a proizvodnja estrogena opada. Obično se dešava oko 50 godina, ali može početi i ranije.

Kod muškaraca, andropauza je pad nivoa testosterona koji može da počne u srednjim godinama, a onda je to „postepeni pad“, rekao je dr Robert H. Ekel, profesor medicine emeritus na Odeljenju za endokrinologiju, metabolizam i dijabetes i Odeljenju kardiologije na medicinskom kampusu Anschutz Univerziteta Kolorado u Aurori. „To nije ništa kao menopauza, koja se javlja tokom određenog vremenskog perioda.“

Prema Američkom koledžu lekara, nivo testosterona kod muškaraca počinje da opada u njegovim srednjim 30-im i nastavlja da pada prosečnom stopom od 1,6% godišnje. Studija objavljena u časopisu Virulence 2016. izračunala je da će do 75. godine tipičan muškarac izgubiti oko 30% testosterona koji je imao sa 25 godina.

Testosteron igra ulogu u seksualnoj funkciji, zdravlju kostiju, metabolizmu masti, mišićnoj masi i snazi. Nivoi rastu u adolescenciji sa pubertetom. Ali saveti se razlikuju o tome kada bi nizak nivo trebalo da bude razlog za zabrinutost.

Nizak nivo testosterona se ponekad naziva hipogonadizam, a andropauza se takođe može nazvati hipogonadizmom vezan za uzrast, između ostalih imena. Nizak testosteron sam po sebi, bez simptoma, nije razlog za zabrinutost, rekao je Ekel. „Andropauza je deo procesa starenja, ali nije bolest sama po sebi.“

Dr Nannan Thirumavalavan, šef muškog reproduktivnog i seksualnog zdravlja na Urološkom institutu univerzitetskih bolnica u Klivlendu, rekao je da ne postoji „savršen odgovor“ kako da se napravi razlika između normalnog opadanja starosti i ozbiljnijeg problema.

Kada nivoi testosterona padnu, najspecifičniji simptomi su smanjeni seksualni nagon ili erektilna disfunkcija, rekao je Thirumavalavan, koji je takođe docent urologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Case Vestern Reserve. Ostali simptomi mogu uključivati poteškoće u koncentraciji, smanjenu energiju ili čak depresiju.

Naravno, „postoji mnogo, mnogo stvari koje mogu izazvati te simptome“, rekao je on.

Kod mlađih muškaraca, nizak testosteron može ukazivati na probleme sa hipofizom ili testisima, rekao je Thirumavalavan. Ali na nivo testosterona takođe mogu uticati neki od istih faktora koji su povezani sa kardiovaskularnim oboljenjima, kao što su gojaznost, kvalitet sna i apneja u snu.

Ljudi sa dijabetesom tipa 2, drugim kardiovaskularnim faktorom rizika ili bubrežnom bolešću takođe imaju tendenciju da imaju niže nivoe testosterona, rekao je Ekel, dodajući da „treba da bude jasno da, iako su povezani, uzroci nisu jasni“.

Opservacione studije su pokazale da muškarci sa neobično niskim nivoom testosterona izgleda imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali to nije isto što i pokazivanje uzroka i posledice, rekao je Ekel. „Da li je rizik od kardiovaskularnih bolesti koje se javljaju u tim okruženjima u potpunosti posledica nižih nivoa testosterona? Sigurno ne.“

Pad nivoa testosterona, rekao je Ekel, nije nužno zabrinjavajući osim ako ne ide dalje od skromnog pada seksualne funkcije. Ali ako je niži nivo testosterona praćen gubitkom mišića, preteranim umorom, anemijom ili dubokom seksualnom disfunkcijom, onda bi pacijenta trebalo da proceni endokrinolog, rekao je on.

„Muški hipogonadizam kod starijeg muškarca je izazovna dijagnoza za postavljanje“, rekao je Ekel, zahtevajući „i biohemijska merenja i dobru istoriju i fizički pregled“.

Dijagnoza zahteva višestruke testove krvi, rekao je Thirumavalavan. Normalno očitavanje testosterona može varirati od čoveka do čoveka, a nivoi variraju tokom dana. „Nikada ne želimo samo da tretiramo broj“, rekao je on.

Ali dok su tretmani za nizak nivo testosterona – koji se ponekad nazivaju „nizak T“ – u velikoj meri plasirani na tržište poslednjih godina, Ekel je rekao da smernice Endokrine društva ne podržavaju rutinsko testiranje nivoa testosterona. Te smernice kažu da niska očitavanja testosterona sama po sebi, bez simptoma, ne uspostavljaju hipogonadizam, a koristi i štetne posledice dugotrajne terapije testosteronom „na ishode važne za pacijente kod asimptomatskih muškaraca sa niskim koncentracijama T ostaju nejasne“.

Za muškarce starije od 65 godina, smernice predlažu da se terapija nudi „na individualizovanoj osnovi nakon eksplicitne rasprave o potencijalnim rizicima i koristima“.

Mnogi muškarci traže terapiju testosteronom zbog problema sa libidom. „Nema sumnje da seksualna funkcija opada sa godinama, a to je verovatno normalno starenje“, rekao je Ekel. Terapija testosteronom pruža „skromno poboljšanje seksualne funkcije“, rekao je on. Neće 75-godišnjaka pretvoriti u 25-godišnjaka, „ali je malo bolje“.

Muškarac koji traži pomoć zbog simptoma niskog testosterona mogao bi da počne razgovorom sa svojim lekarom primarne zdravstvene zaštite, urologom ili endokrinologom radi pregleda, rekao je Tirumavalavan. Ali terapija testosteronom nije slučajan tretman, rekao je. To će „u osnovi zatvoriti vaše testise“, rekao je on, zaustavljajući proizvodnju sperme – problem za nekoga ko se nada da će postati otac dece. (Testosteron se proučava kao hormonski oblik kontrole rađanja za muškarce.)

Drugi potencijalni neželjeni efekti, rekao je Thirumavalavan, uključuju akne i povećan krvni pritisak. Ekel je rekao da terapija testosteronom takođe može dovesti do uvećanja prostate.

Uprava za hranu i lekove zahteva od proizvođača testosteronskih proizvoda da upozore korisnike na mogući povećan rizik od srčanog i moždanog udara. Ekel je, međutim, primetio da je velika studija objavljena 2023. u časopisu Nev England Journal of Medicine pokazala da terapija zamene testosteronom ne povećava rizik od velikih srčanih problema kod sredovečnih i starijih muškaraca. Bio je to važan korak u pokazivanju da zamena testosterona može biti bezbedna, rekao je Ekel.

Smernice Američkog urološkog udruženja kažu da neko ko je imao kardiovaskularni događaj ne bi trebalo da započne terapiju testosteronom do tri do šest meseci nakon toga.

Suplementi bez recepta nisu alternativa, rekao je Thirumavalavan. Iako tržište cveta, nema dokaza da najčešći sastojci u njima deluju, prema recenziji koju je on napisao, a koja je objavljena 2019. u Journal of Sekual Medicine.

Generalno, rekao je, muškarci mogu poboljšati nivo testosterona kvalitetnim spavanjem, gubitkom viška kilograma, zdravom ishranom i vežbanjem.