Istraživanja sugerišu da stilovi roditeljstva utiču na to da li dete koristi piće da bi se izborilo sa stresom

Istraživanja sugerišu da stilovi roditeljstva utiču na to da li dete koristi piće da bi se izborilo sa stresom

Svaki roditelj želi da njegovo dete ima zdrav odnos sa alkoholom. Ali kako im pomoći da stignu tamo? Da li je to tako što ćete ih pustiti da piju dok su mladi u nadi da će alkohol učiniti manje privlačnim? Ili strogim pristupom da se ne pije kada su maloletni?

Odgovor nije ni jedno ni drugo, prema istraživanju Roberta Leemana, profesora i predsedavajućeg odeljenja zdravstvenih nauka na Univerzitetu Northeastern, koji je radio sa timom koji se bavio indirektnim uticajem stilova roditeljstva na sklonost osobe ka teškom periodičnom opijanju kako bi se ublažio stres.

Istraživanje je pokazalo da je, konkretno, majčinska permisivnost indirektno povezana sa više problema sa alkoholom i epizodama obilnog pijenja kako bi se izborili sa stresom, dok su autoritativni stilovi koji postavljaju granice indirektno povezani sa manjim brojem problema vezanih za alkohol i epizoda pijenja izazvanih stresom.

Studija je objavljena u časopisu Nauke o ponašanju.

„Utvrdili smo da i pasivni stilovi roditeljstva i autoritarni roditeljski stilovi mogu imati negativne rezultate u smislu rizika od upotrebe supstanci kod dece iz različitih razloga“, rekao je Leeman. „Postoje anegdotski dokazi da ako demistifikujemo alkohol za našu decu, onda će biti manje verovatno da će kasnije biti izloženi riziku. To nije ono što podaci govore.“

Leeman je rekao da su ovde u igri i drugi elementi, uključujući porodičnu istoriju i kako alkohol utiče na osobu. Međutim, podaci studije pokazuju da su deca kojima je dozvoljeno da piju maloletnici u većem riziku od problema sa alkoholom i epizoda obilnog pijenja.

U međuvremenu, što su deca manje izložena ranoj izloženosti, to je manji rizik od ovih problema.

„Ako će neko početi da pije u nekom trenutku svog života, što kasnije to uradi, to bolje“, rekao je Liman. „Ovo ‘neka deca i njihovi prijatelji piju u mojoj kući’ ide u prilog tome.

Rad potkrepljuje Leemanovim prethodnim istraživanjem, koje se fokusira na zavisničko ponašanje i poteškoće sa samokontrolom, uglavnom kada su u pitanju alkohol i mladi odrasli.

Liman je rekao da stroži, autoritarniji stil takođe može biti neefikasan u suzbijanju pijenja među decom, jer kako stare, ona ne razumeju zašto moraju da budu oprezni oko pijenja. Ovo ih dovodi u opasnost da se ponašaju kada su sami i kada su u stanju da donose sopstvene odluke u vezi sa alkoholom, jer možda neće nužno razumeti opasnosti pijenja.

„To je roditeljstvo iz straha, a deca ne shvataju zašto“, rekao je Liman. „Znam da roditelji ponekad mogu biti frustrirani sa jednim „zašto?“ pitanje za drugim od dece. To može izgledati prkosno, ali to obično nije slučaj.

Koji je najbolji pristup koji roditelji mogu da preduzmu kada je u pitanju pijenje tinejdžera? Leeman je rekao da je istraživanje pokazalo da je autoritativni pristup indirektno povezan sa boljim ishodima. Roditelji koji koriste ovaj stil ne deluju iz mesta straha, već objašnjavaju deci zašto postavljaju granice koje čine.

„Razlog zašto ljudi koriste ove supstance je što se osećaju zaista dobro u vašem mozgu“, rekao je Leeman. „Mislim da moramo da budemo iskreni u vezi sa tim, umereni sa (razlogom) zašto ne morate da ih koristite ili da ih koristite umereno kada ste punoletni.

Cilj ovoga, rekao je Liman, je da se deca osnaže da donose sopstvene odluke, a istovremeno budu spremna da kažu ne, posebno kada je u pitanju puštanje na mesta gde će biti pića ili droge.

„Znam da je lako osećati se potučeno kao roditelj, da nemaš veliki uticaj na život svog deteta“, rekao je Liman. „To jednostavno nije slučaj. (Deca) zaista slušaju i postoje dobri dokazi da roditeljstvo i dalje ima uticaj, ne samo negativan, već i pozitivan na 20-te godine mladih.“