Đurić: Predsedavanje Mađarske EU može da dâ novi implus integracijama Zapadnog Balkana

Đurić: Predsedavanje Mađarske EU može da dâ novi implus integracijama Zapadnog Balkana

Šef srpske diplomatije Marko Đurić rekao je da je tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU sa predstavnicima Zapadnog Balkana u Luksemburgu istakao da je za novu Vladu Srbije jedan od apsolutnih prioriteta sprovođenje reformske agende do 2027. godine i naglasio da EU može mnogo da dobije od članstva Srbije u tom bloku.

Srbija se veoma raduje mađarskom predsedavanju Savetom EU i smatra da ono može da da novi implus evropskim integracijama celog regiona, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Đurić je to rekao novinarima u Luksemburgu, na pitanje da prokomentariše izjavu šefa evropske diplomatije Petera Sijarta da postoji mogućnost otvaranja jednog ili dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom tokom predsedavanja Mađarske EU.

Ocenio je da je odnos Srbije i Mađarske „pravi evropski primer saradnje“.

„Zato su naša očekivanja od mađarskog predsedavanja veoma pozitivna, ali ne želim da budem subjektivan. Ovde ima mnogo drugih zemalja koji smatraju da će mađarsko predsedavanje evropskoj spoljnoj politici doneti jedan veoma potreban ton pomirenja, saradnje i okrenutosti ka dodatnom proširenju“, zaključio je Đurić.

Sijarto je prethodno rekao za Tanjug da je plan Mađarske da tokom predsedavanja EU održi međuvladine konferencije sa svim zemljama kandidatima za članstvo u EU, uključujući sa Srbijom.

On je dodao da Budimpešta očekuje da će, tokom njenog predsedavanja, u pristupnom pregovorima sa Srbijom biti otvoren jedan ili dva nova klastera.