Zatvor sa maksimalnom sigurnošću u Kanadi evakuisan zbog požara

Zatvor sa maksimalnom sigurnošću u Kanadi evakuisan zbog požara

Šumski požari koji su izgoreli u Kvebeku primorali su evakuaciju zatvorenika iz zatvora maksimalne bezbednosti, potvrdili su u nedelju zvaničnici saveznih popravnih službi, pošto su povoljni vetrovi podstakli napore da se bore protiv požara koji su van kontrole severno od grada Port Kartijea.

Kanadska popravna služba saopštila je da je naredba za evakuaciju izdata u petak i da su zatvorenici od tada premešteni u druge bezbedne savezne popravne ustanove.

„Da bismo izvršili evakuaciju, uveli smo mere, zajedno sa našim partnerima, kako bismo održali bezbednost i bezbednost našeg osoblja, javnosti i prestupnika koji su u našoj brizi i pritvoru“, navodi agencija u saopštenju za javnost u nedelju.

Institucija Port-Cartier povezana je sa brojnim ozloglašenim kriminalcima, uključujući serijskog ubicu Roberta Piktona, koji je umro krajem maja nakon što ga je u zatvoru napao drugi zatvorenik.

Zvaničnici grada u regionu Cote-Nord objavili su u petak da su proglasili vanredno stanje i naredili evakuaciju oko 1.000 stanovnika iz tri određena područja zbog požara.

Pokrajinska agencija za prevenciju šumskih požara, SOPFEU, saopštila je u nedelju da je nekoliko požara ostalo van kontrole u ​​blizini Port-Kartijea i Sept-Ila u istočnom Kvebeku severno od reke Sent Lorens, iako je povoljno vreme pomoglo da se zaustavi njihov napredak ka zajednicama.

Gradonačelnik Port-Cartier-a rekao je da je uprkos poboljšanim uslovima još prerano reći kada će građanima iz tri evakuisana sektora grada biti dozvoljeno da se vrate kućama.

„Vetar je sa nama“, rekao je Alen Tibo.

Environment Canada izdao je posebnu izjavu o kvalitetu vazduha za tu oblast, upozoravajući na zdravstvene rizike koje predstavlja dim od šumskog požara. Do nedelje popodne, savezna agencija je saopštila da dim više ne uzrokuje loš kvalitet vazduha.

Kanada je 2023. godine doživela rekordan broj šumskih požara koji su izazvali zagušljiv dim u delovima SAD i primorali više od 235.000 Kanađana da evakuišu svoje zajednice.