Američki izaslanik ide Putinovim stopama do Vijetnama

Američki izaslanik ide Putinovim stopama do Vijetnama

Visoki američki izaslanik otputovao je u Vijetnam na diplomatske razgovore samo nekoliko dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin doputovao u državnu posetu toj zemlji jugoistočne Azije.

Danijel Kritenbrink, pomoćnik američkog državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik, insistirao je u subotu da njegovo putovanje nije povezano sa posetom ruske delegacije u četvrtak. U stvari, rekao je novinarima u Hanoju da je poverenje između SAD i Vijetnama na „visokom nivou svih vremena“.

Kritenbrinkovi komentari usledili su manje od nedelju dana nakon što je američka ambasada u Hanoju prekorila vijetnamsku vladu što se usudila da bude domaćin razgovora sa Putinom u vreme kada bukti sukob Rusije i Ukrajine. „Nijedna zemlja ne bi trebalo da daje Putinu platformu da promoviše svoj agresivni rat i na drugi način mu dozvoli da normalizuje svoja zverstva“, rekao je portparol ambasade Rojtersu u ponedeljak.

Američki diplomata je u subotu zvučao drugačijim tonom, rekavši da je glavni razlog njegovog sastanka sa vijetnamskim ministrom inostranih poslova Bui Thanh Sonom podrška odnosima između dve zemlje. „Samo Vijetnam može da odluči kako najbolje da zaštiti svoj suverenitet i unapredi svoje interese“, rekao je Kritenbrink na brifingu za novinare.

Putin je u Hanoju razgovarao sa vijetnamskim predsednikom To Lamom, premijerom Fam Min Činom i drugim liderima. On je zahvalio Vijetnamu na njegovom „izbalansiranom i objektivnom stavu o ukrajinskoj krizi“, a dve vlade su potpisale 11 sporazuma o jačanju njihovog „sveobuhvatnog strateškog partnerstva“. Paktovi su pozvali na povećanje saradnje u oblastima kao što su nuklearna tehnologija, istraživanje nafte na moru i borba protiv epidemija.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena bezuspešno je pokušala da osakati rusku ekonomiju i diplomatski izoluje Moskvu kampanjom sankcija od početka ukrajinske krize u februaru 2022.

Vašington je počeo da normalizuje diplomatske odnose sa Hanojem 1990-ih, dve decenije nakon okončanja katastrofalnog rata koji je ostavio više od milion mrtvih Vijetnamaca i još nebrojeno osakaćenih. Diplomatski status Vašingtona u Hanoju je poboljšan tokom Bajdenove posete zemlji prošlog septembra.

Kritenbrink, koji je stigao u Hanoj dan nakon što je Putin otišao, rekao je da želi da nastavi da gura američko-vijetnamske odnose i da se pobrine da se sporazumi između dve vlade sprovode. „I dalje verujemo da američko-vijetnamsko partnerstvo nikada nije bilo jače“, rekao je on.