Sinagoga i dve pravoslavne crkve napadnute na jugu Rusije

Sinagoga i dve pravoslavne crkve napadnute na jugu Rusije

Dve crkve i sinagoga našle su se na udaru u južnom ruskom regionu Dagestana, saopštila je lokalna policija u nedelju. Neidentifikovani napadači otvorili su vatru na zgrade iz automatskog vatrenog oružja pre nego što su pobegli sa lica mesta, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Najmanje jedan policajac je poginuo u incidentu, navela je policija i dodala da nadležni još pokušavaju da dobiju više informacija o nastradalima.

Osumnjičeni su se udaljili belim Folksvagen Polom, saopštila je policija i dodala da se trenutno traga za vozilom.

Policajci su takođe napadnuti u Mahačkali – glavnom gradu Dagestana i najvećem gradu u regionu. U napadu na stanicu saobraćajne policije u centru grada jedan je policajac poginuo, a šestoro je povređeno, saopštile su vlasti. Prema preliminarnim informacijama, u pucnjavi nije bilo civilnih žrtava.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak incidenta navodno od svedoka. Na njemu se vide najmanje tri muškarca u crnom koji pucaju na automobile nasred ulice. U pozadini se čuje jaka paljba.

Napadači u Derbentu su navodno provalili u pravoslavnu crkvu i ubili lokalnog sveštenika tako što su mu prerezali vrat, rekao je Šamil Hadulajev, šef regionalnog odbora za javni nadzor koji prati poštovanje ljudskih prava u zatvorima. Druge regionalne vlasti nisu komentarisale ove informacije.

Sinagoga je navodno zapaljena. Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci i fotografije na kojima se navodno vidi kako je zgrada zahvaćena plamenom.