Nije svetski poznat kao ramen ili suši, ali skromni onigiri je hrana za dušu u Japanu

Nije svetski poznat kao ramen ili suši, ali skromni onigiri je hrana za dušu u Japanu

Onigiri, tradicionalna japanska pirinčana kuglica, postala je deo Oksfordskog rečnika engleskog jezika ove godine, što potvrđuje njen značaj i globalnu popularnost. Ova jednostavna, ali omiljena namirnica, prepoznata je kao simbol japanske kuhinje, ili „vašoku“, koja je pre deset godina uvrštena na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska.

Onigiri su pirinčane kuglice punjene raznim sastojcima, poput slane šljive (umeboshi) ili začinjene ikre (mentaiko), i često umotane u hrskave morske alge. Ovo jelo, koje se može naći u gotovo svakoj prodavnici u Japanu, kombinuje brzinu pripreme, bogatstvo sastojaka iz prirode i toplinu domaće kuhinje.

Jusuke Nakamura, predsednik Onigiri društva u Tokiju, opisuje onigiri kao „brzu hranu, sporu hranu i hranu za dušu“. Onigiri je jednostavan za pripremu, potreban je samo pirinač, morska alga i punjenje, a pravi se bez posebnih alata, samo uz pomoć nežno stegnutih ruku.

Istorijski, onigiri se pominje u „Priči o Genđiju“ iz 11. veka, a takođe se pojavljuje i u klasičnom filmu Akire Kurosave „Sedam samuraja“ kao znak zahvalnosti farmera. Lepljivi japanski pirinač je ključan za pravu teksturu onigiri.

Restoran Onigiri Asakusa Iadoroku u Tokiju, koji vodi Josuke Miura, smatra se najstarijim onigiri restoranom u gradu. Miura, koji je i klasični muzičar, pristupa pravljenju onigiri s istom preciznošću kao izvođenju muzičke partiture. Njegov restoran, sa samo dva stola i osam stolica na šalteru, dnevno privlači mnoge posetioce, koji rado čekaju u redu da dobiju svoju porciju sveže pripremljenih onigiri.

Mijuki Kavarada, vlasnica Taro Tokio Onigiri, ima ambiciju da onigiri postane svetska brza hrana. Njeni restorani već posluju u Japanu, a planira širenje na Los Anđeles i Pariz. Kavaradin onigiri karakterišu inovativni sastojci, poput krem sira sa japanskim kiselim krastavcem, čime donosi novu dimenziju ovoj tradicionalnoj hrani.

Onigiri, ili omusubi, kako ga neki nazivaju zbog naglašavanja povezanosti, predstavlja mnogo više od običnog obroka. Asami Hirano, redovna mušterija Taro Tokio Onigiri, kaže da je onigiri omiljeno jelo od detinjstva, dok Miki Iamada, promoter hrane, naglašava duhovnu dimenziju ovog jela, posebno nakon zemljotresa i nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

Onigiri nastavlja da osvajaju srca ljudi širom sveta, pružajući jednostavan, ali duboko ukorenjen ukus Japana u svakom zalogaju.