Najskuplji stan u Srbiji prodat za 1,22 miliona evra na Vračaru

Najskuplji stan u Srbiji prodat za 1,22 miliona evra na Vračaru

Najskuplji stan u Srbiji ove godine prodat je u beogradskoj opštini Vračar za neverovatnih 1,22 miliona evra, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda. Vračar prednjači po ceni kvadrata, koja dostiže i preko 10.000 evra, dok garažna mesta mogu koštati čak 73.000 evra. Prodavci nekretnina ističu da cene kontinuirano rastu, a za luksuzne stanove kupci se lako pronalaze bez potrebe za cenkanjem.

U vreme kada štednja u bankama nije isplativa, nekretnine postaju atraktivna investicija. „Kupovina nekretnina postala je stvar sigurnosti i priliva kapitala,“ kaže Milić Đoković, sudski procenitelj za nekretnine. Dodaje da se investicija u nekretnine može isplatiti za dvadesetak godina, a da višak kapitala često dolazi iz inostranstva.

Luksuzne nekretnine se prodaju po ukupnoj ceni, a ne po kvadratu, jer u cenu ulaze dizajn, oprema i lokacija. „Luks stan kada se pojavi u ponudi, nije definisan po ceni po kvadratu, već je ceo paket uračunat,“ objašnjava Dragan Rabatić, direktor agencije za nekretnine u Novom Sadu.

U Nišu, luksuzne stanove uglavnom kupuju keš kupci, dok su kreditni kupci više zainteresovani za jeftinije stanove na periferiji grada, kaže Nevena Đorđević iz niške agencije za nekretnine.

Rast cena nekretnina započeo je tokom pandemije, a sličan trend primećen je širom Evrope. Naš zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma zahteva dokazivanje porekla novca za transakcije preko 15.000 evra, navodi Branko Đorđević iz „Vizija Računovodstvo“.

Dok neki pokušavaju da iskoriste rupe u zakonu za pranje novca kroz nekretnine, Beograd postaje sve privlačnija adresa za strane i domaće menadžere, preduzetnike, informatičare i druge profesionalce sa visokim primanjima.