Luizijana postala prva država koja je dozvolila hiruršku kastraciju kao kaznu za zlostavljače dece

Luizijana postala prva država koja je dozvolila hiruršku kastraciju kao kaznu za zlostavljače dece

Luizijana je postala prva država u kojoj sudije mogu naložiti prestupnicima koji su krivi za određene seksualne zločine nad decom da se podvrgnu hirurškoj kastraciji prema zakonu koji je u utorak potpisao republikanski guverner Džef Landri.

Kazna hirurške kastracije se već primenjuje u nekim zemljama sa strožim krivičnim sankcijama, poput Češke Republike i Nigerije, ali će ovo biti novo u američkoj praksi, potvrđeno je za Associated Press iz kancelarije guvernera u petak.

Zakon Luizijane, koji stupa na snagu 1. avgusta, omogućava sudijama da osude osobe na hiruršku kastraciju nakon što budu proglašene krivima za određene ozbiljne seksualne zločine nad decom mlađom od 13 godina, uključujući silovanje, incest i zlostavljanje. Ova kazna nije automatska i biće primenjivana u skladu sa diskrecijom svake pojedinačne sudije.

Zakon će uticati na osobe osuđene za zločine počinjene od 1. avgusta ove godine nadalje, a trenutno Luizijana ima 2.224 osuđenika za ove vrste prestupa.

U okviru SAD, nekoliko država kao što su Luizijana, Kalifornija, Florida i Teksas, već dozvoljavaju hemijsku kastraciju za osuđene za određene seksualne zločine, ali nijedna druga država ne dozvoljava sudijama da direktno naređuju hiruršku kastraciju.

Hemijska kastracija, koja se već primenjuje u Luizijani poslednjih 16 godina, koristi lekove za blokiranje proizvodnje testosterona radi smanjenja seksualnog nagona, dok je hirurška kastracija znatno invazivnija procedura koja uključuje uklanjanje oba testisa ili jajnika.

Osoba osuđena za seksualni zločin nad decom koja odbije da se podvrgne hirurškoj kastraciji nakon sudskog naloga može biti optužena za nepoštovanje suda i suočiti se sa dodatnom kaznom od tri do pet godina zatvora, prema odredbama zakona.

Argumenti za ovakvu kaznu ističu pravednost prema strašnim zločinima nad decom, dok kritičari smatraju da bi država trebalo da se više fokusira na rehabilitaciju počinilaca kako bi se smanjila stopa recidivizma.

Otvoreno je pitanje da li bi i druge države mogle razmotriti usvajanje sličnih zakona kao što je Luizijanin i kako bi takve mere mogle biti osporene sa stanovišta ustavnosti. Profesorka filozofije sa Univerziteta Elmhurst, Katrina Siferd, ističe da SAD smatraju da je princip odmazde, poput „oko za oko“, okrutan i neobičan.

Luizijana je već poznata po svojim strogim politikama prema kriminalu, uključujući upotrebu gasa azota i električne stolice kao metode izvršenja smrtne kazne. Guverner Landri je kandidovao se na platformi koja se bori protiv teških zločina.