Zelenski: Radimo sa timom da obezbedimo isporuku još nekoliko sistema Patriot

Zelenski: Radimo sa timom da obezbedimo isporuku još nekoliko sistema Patriot

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je Rumuniji na odluci da prenese PVO sistem Patriot i napomenuo da je u toku rad na isporukama još nekoliko sistema.

„Zahvaljujem Rumuniji na odluci da se sistem Patriot prenese u Ukrajinu – ovo je zaista snažan korak. Kao rezultat toga, biće veća bezbednost širom našeg regiona, za sve naše susede. Za Moldaviju, za baltičke države, za Rumuniju takođe. Sada smo sposobni da pobedimo ruske imperijalne ambicije, a to će vratiti mir i poverenje celoj našoj Evropi. Sada radimo sa timom da obezbedimo isporuku još nekoliko Patriota“, rekao je Zelenski u video-obraćanju.

Predsednik je takođe zahvalio Evropskoj uniji na još jednom koraku u pripremi novog paketa sankcija EU, ističući važnost održavanja pritiska na Rusiju zbog ovog rata i kršenja međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

On je podsetio da se i Zambija pridružila zajedničkom komunikeu prvog mirovnog samita u Švajcarskoj.

„Zambija se pridružila, povećavajući zastupljenost Afrike među onima koji istinski žele da povrate punu efikasnost Povelje UN“, rekao je on.

Zelenski je takođe naglasio da se očekuje da će se više zemalja pridružiti kominikeu.

Samit mira održan je 15-16. juna u švajcarskom letovalištu Burgenštok. Učesnici samita razgovarali su o nuklearnoj bezbednosti, bezbednosti hrane i humanitarnoj dimenziji – razmeni zatvorenika i povratku kidnapovane ukrajinske dece.

Kominike ostaje otvoren za pristupanje.