Više od milijardu dolara obećano za stvaranje „afričkog tržišta vakcina“

Više od milijardu dolara obećano za stvaranje „afričkog tržišta vakcina“

Svetski lideri, zdravstvene grupe i farmaceutske kompanije najavile su 1,2 milijarde dolara finansiranja na samitu u četvrtak za proizvodnju vakcina u Africi, koja se suočava sa brojnim zdravstvenim krizama, uključujući porast epidemije kolere.

Afrički akcelerator za proizvodnju vakcina „biće suštinski korak ka pravom afričkom tržištu vakcina“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron na otvaranju samita u Parizu.

Tri četvrtine ovih sredstava doći će iz Evrope, rekao je Makron na samitu, kojem su prisustvovali i lideri iz Bocvane, Ruande, Senegala, Gane, kao i ministri u poseti, zdravstvene grupe i farmaceutske kompanije.

Nemačka će doprineti 318 milijardi dolara ovoj šemi, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u video poruci.

Francuska je uložila 100 miliona dolara, a Velika Britanija 60 miliona, dok su ostali donatori Sjedinjene Države, Kanada, Norveška, Japan i Gejts fondacija.

Šema bi „mogla da postane katalizator za promovisanje farmaceutske industrije u Africi i podsticanje saradnje između država članica“, rekla je komisija Afričke unije Musa Faki Mahamat na samitu.

Afrika uvozi „99 odsto svojih vakcina po previsokim cenama“, dodao je on.

Pandemija COVID-19 osvetlila je nejednaku globalnu distribuciju vakcina, pošto su bogate zemlje u kojima žive velike farmaceutske kompanije pokupile većinu doza, ostavljajući Afriku daleko iza sebe.

Nova šema ima za cilj da preseli proizvodnju vakcina u Afriku kako bi se kontinentu dao veći suverenitet – i izbegao ponavljanje istorije.

„Kada nastupi sledeća pandemija, čak i ako su naši lideri u bogatim zapadnim zemljama anđeli, pritisak da se držite sopstvenih vakcina, za svoj narod, uvek će biti neodoljiv“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron na samitu. .

Nedavno ponovno pojavljivanje kolere u mnogim delovima Afrike istaklo je potrebu za više lokalnih proizvođača vakcina. Samo jedna firma na svetu — južnokorejski EuBiologics — pravi jeftine i efikasne doze vakcine za smrtonosnu bolest.

Makron je pozvao da se kolera „prebaci u prošlost“, dodajući da epidemije sada pogađaju „polovinu Afrike“.

On je najavio da će južnoafrička biofarmaceutska firma Biovac pokrenuti proizvodni lanac vakcina protiv kolere u Africi.

Gavi vakcinalni savez, koji pomaže u distribuciji uboda za više od 20 različitih bolesti u siromašnije zemlje, bio je jedan od organizatora u četvrtak Globalnog foruma za suverenitet i inovacije vakcina.

Na forumu, Gavi je najavio da želi da prikupi 9 milijardi dolara za finansiranje svojih programa vakcina od 2036. do 2030. godine.

SAD će doprineti 1,58 milijardi dolara naporima Gavija, rekla je prva dama Džil Bajden u video poruci, a dodatne obaveze se očekuju kasnije u četvrtak.

Predsednik Gavija Žoze Manuel Barozo rekao je da je „milion dece vakcinisane od 2000. godine neverovatno dostignuće“.

„Dete rođeno danas ima veće šanse da proslavi svoj peti rođendan nego ikada ranije u istoriji“, rekao je on.

Ali još uvek postoje milioni dece koja nikada nisu vakcinisana ni protiv jedne bolesti — a „stotine miliona još treba da dobiju više vakcina“, dodao je on.

Samo dva procenta vakcina koje se primenjuju u Africi proizvedeno je na kontinentu. Afrička unija ima za cilj da podigne ovu cifru na 60 odsto do 2040. godine.