Humor vas može učiniti boljim vođom na radnom mestu, ako ga pravilno koristite

Humor vas može učiniti boljim vođom na radnom mestu, ako ga pravilno koristite

Kada se od njih traži da opišu idealnog organizacionog lidera, mnogi ljudi će koristiti ozbiljne prideve kao što su odlučan, orijentisan na rezultate ili svečan. Međutim, jedna osobina često ostaje zanemarena, a može biti ključna za uspeh menadžera — humor.

Humor, bilo da se manifestuje kroz smešne anegdote, šale ili duhovite primedbe, je ključno sredstvo za dobro vođstvo. Kada se pravilno koristi, humor može povećati psihološko osnaživanje zaposlenih, njihov radni učinak i opšte blagostanje, dok istovremeno pomaže da lideri budu percipirani kao efikasniji.

Nažalost, mnogi menadžeri nisu vešti u korišćenju humora, što rezultira time da ga često koriste ad hoc, umesto kao strateško sredstvo. Rizik od nesporazuma ili pogrešnog tumačenja humora navodi neke lidere da ga potpuno izbegavaju.

Nedavno objavljeni rad nudi skup alata za humor posebno namenjenih organizacionim liderima, sa ciljem produbljivanja razumevanja procesa humora. Ovaj rad se fokusira na „zašto“, „kada“ i „kako“ korišćenja humora u kontekstu liderstva.

Humor se definiše kao „bilo koji oblik komunikacije koji stvara neočekivana ili iznenađujuća značenja, što rezultira zabavom za slušaoce ili publiku“. Liderov humor je svaka verbalna ili neverbalna poruka koju lider deli, a koja je zabavna za zaposlenog.

Pionirski rad Pola Melouna o humoru na radnom mestu poziva lidere da koriste humor ne samo zato što je zabavan, već i kao sredstvo za povećanje zadovoljstva i učinka zaposlenih. To može uključivati deljenje smešnih anegdota tokom sastanaka, uključivanje humora u e-poruke, šaljive razgovore sa timom ili korišćenje zabavnih mimova za prenošenje instrukcija.

Nenameran humor, kao što je lapsus tokom prezentacije koji nasmeje publiku, takođe može pomoći zaposlenima da se osećaju motivisanim i manje pod stresom.

Na uspeh humora na radnom mestu utiču kvalitet odnosa između lidera i zaposlenog, kao i organizaciona kultura i kontekst. Karakteristike zaposlenih, kao što su pol, kulturno poreklo i reagovanje na humor, takođe igraju važnu ulogu u tome kako će humor biti primljen.

Efikasno pružanje humora je veština koja zahteva ovladavanje prenošenjem duhovite poruke sa odgovarajućim tonom glasa, stavom i izrazima lica i tela, sa posebnim naglaskom na vremenu punchline-a za maksimalan uticaj. Lideri moraju da slušaju i reaguju na zaposlene, prilagođavajući se različitim emocionalnim reakcijama koje humor izaziva.

Konstruktivno korišćenje humora na radnom mestu usredsređuje se na obraćanje pažnje na odnose i prilagođavanje različitim ljudima i kontekstima, koristeći humor sa obostrano konstruktivnim namerama. Humor može postati moćan alat u rukama lidera koji ga pravilno koristi, donoseći brojne benefite organizaciji i njenim zaposlenima.