Brazilski naučnici razvijaju funkcionalni hleb koji bi mogao pomoći u prevenciji astme

Brazilski naučnici razvijaju funkcionalni hleb koji bi mogao pomoći u prevenciji astme

Brazilski istraživači su razvili funkcionalni hleb sa potencijalom da spreče astmu, respiratorni poremećaj odgovoran za oko 350.000 hospitalizacija godišnje u SUS (Sistema Unico de Saude), nacionalnoj javnoj zdravstvenoj mreži.

Formulacija, za koju je podneta patentna prijava u Brazilu (BR1020210266465), opisana je u članku objavljenom u časopisu Trenutni razvoji u ishrani. Sadrži Saccharomices cerevisiae UFMG A-905, soj pivskog kvasca sa probiotičkim svojstvima za koji se pokazalo da ublažava simptome astme kod miševa. I dalje su potrebna dalja ispitivanja koja uključuju ljude dobrovoljce.

Jedna od najčešćih bolesti u svetu, astma je sve češća i pogađa oko 20 miliona Brazilaca, prema bazi podataka koju vodi Ministarstvo zdravlja (DATASUS). Karakteriše ga uglavnom zapaljenje disajnih puteva i hiperreaktivnost. Njegovi tačni uzroci su slabo shvaćeni, ali je poznato da je povezan sa iritantima životne sredine, ishranom i mikrobiotom creva, između ostalih faktora.

Pacijenti sa astmom mogu imati koristi od uzimanja probiotika zahvaljujući vezi sa mikrobiotom creva. Ove korisne bakterije se obično daju same ili pomešane sa mlečnim proizvodima kao što su mleko, jogurt i kefir, ali ništa ne sprečava upotrebu drugih nosača, što je preporučljivo za pacijente koji pate od intolerancije na laktozu ili alergije na mlečne proteine.

U ovoj studiji istraživači sa Univerziteta u Sao Paulu (USP) su prvi put uključili S. cerevisiae UFMG A-905 u prirodno fermentisani hleb. Na projektu su sarađivale grupe na Državnom univerzitetu Kampinas (UNICAMP) i Federalnom univerzitetu Minas Žerais (UFMG).

Da bi procenili njegov potencijal, istraživači su testirali i uporedili tri vrste hleba. Prvi je fermentisan sa komercijalnim kvascem, drugi sa S. cerevisiae UFMG A-905, a treći sa S. cerevisiae UFMG A-905 plus mikrokapsule koje sadrže živi S. cerevisiae UFMG A-905.

„Dodali smo inkapsulirani živi kvasac kako bismo poboljšali održivost i aktivnost probiotika na visokoj temperaturi postignutoj tokom procesa pečenja“, rekao je Markos de Karvaljo Borhes, poslednji autor članka i profesor na Odeljenju za kliničku medicinu u Ribeirao Preto Medical. Škola (FMRP-USP). „Mikrokapsule štite bioaktivna i probiotička jedinjenja, poboljšavajući njihovu stabilnost, preživljavanje i biodostupnost.“

Miševi sa astmom hranjeni su različitim vrstama hleba 27 dana. Na kraju eksperimenta, miševi hranjeni hlebom S. cerevisiae UFMG A-905 pokazali su manje upale disajnih puteva i niže nivoe biomarkera astme (interleukini 5 i 13, ili IL5 i IL13, koji su proteini koje luči imuni sistem).

Kod miševa koji su hranjeni hlebom koji sadrži mikrokapsulirani kvasac, hiperreaktivnost disajnih puteva i nivoi IL17A, drugog biomarkera astme, takođe su smanjeni. Ovi rezultati su bili slični onima iz prethodnih studija, potvrđujući da živi S. cerevisiae UFMG A-905 može pomoći u prevenciji astme.

„Otkrili smo da su obe vrste hleba fermentisane sa S. cerevisiae UFMG A-905 sprečile razvoj astme kod miševa, što u kombinaciji sa rezultatima drugih eksperimenata pokazuje da ovaj kvasac ima veoma konzistentne efekte i izgleda da je zaista sposoban da se bori protiv ove bolesti. respiratorni poremećaj“, rekao je Borhes.

Iako priznaju ograničenja studije, kao što je neuključivanje hleba fermentisanog komercijalnim kvascem plus mikrokapsule i ne procenjivanje preživljavanja mikrokapsula S. cerevisiae UFMG A-905 nakon pečenja, naučnici veruju da sada mogu da preduzmu sledeći korak, koji će se sastojati od razvoja protokola za kliničko ispitivanje za posmatranje efekata kvasca na ljudska bića.

„Proizvod ima značajan potencijal“, rekao je Borhes. „Hleb je prirodna hrana koju konzumiraju skoro svi, uključujući i decu. Lako se distribuira i ima dobar polu-život na polici.“