Hiljade demonstranata širom Brazila protiv zakona koji dodatno kriminalizuje abortus

Hiljade demonstranata širom Brazila protiv zakona koji dodatno kriminalizuje abortus

Hiljade demonstranata izašlo je u subotu na ulice glavnog grada Brazila protestujući protiv predloga zakona koji bi dodatno kriminalizovao abortus. Ako zakon bude usvojen, prekid trudnoće nakon 22. nedelje bio bi izjednačen sa ubistvom, uključujući i slučajeve silovanja.

Predlog zakona, koji su predložili konzervativni poslanici, naišao je na oštre kritike jer bi žrtve silovanja, naročito deca, mogle biti osuđene na kazne zatvora veće od kazni njihovih napadača. U znak protesta, organizovane su masovne demonstracije u Sao Paulu, Rio de Žaneiru, Braziliji, Florijanopolisu, Resifeu, Manausu i drugim gradovima.

Grupe za prava žena kreirale su kampanju „Dete nije majka“, koja je preplavila društvene mreže i demonstracije. Plakati, nalepnice i transparenti sa ovim sloganom bili su prisutni na protestima, dok su mnogi demonstranti nosili zelenu odeću i šalove, simbolizujući mobilizaciju za prava žena širom Latinske Amerike.

U Sao Paulu, oko 10.000 ljudi, uglavnom žena, ispunilo je nekoliko blokova glavnog bulevara, što su organizatori opisali kao najveće demonstracije do sada. Marli Gavioli, 65-godišnja demonstrantkinja, rekla je za Asošijeted pres da je ogorčena zbog trenutne situacije: „Nisam mogla da ostanem po strani, inače bih se previše kajala. Prošlo je vreme da uradimo nešto.“

Brazil trenutno dozvoljava abortus samo u slučajevima silovanja, ako postoji očigledan rizik po život majke ili ako fetus nema funkcionalan mozak. Novi zakon bi povećao kazne za abortus posle 22. nedelje na između šest i 20 godina zatvora, što bi značilo da bi osuđeni silovatelji mogli dobiti manje kazne od svojih žrtava.

Stručnjaci upozoravaju da kasni pristup abortusu odražava nejednakost u zdravstvenoj zaštiti, posebno za decu, siromašne žene, crnkinje i one koji žive u ruralnim područjima. Talita Rodrigez iz Nacionalnog fronta protiv kriminalizacije žena i legalizacije abortusa istakla je: „Ne možemo biti osuđeni na zatvor jer smo pretrpeli silovanje i nismo dobili podršku i negu.“

Prema studiji Brazilskog foruma za javnu bezbednost iz 2023. godine, 61,4% od 74.930 žrtava silovanja u Brazilu 2022. godine bilo je mlađe od 14 godina. Profesorka prava Ivanilda Figueiredo objasnila je da deca često kasno otkrivaju trudnoću zbog nedostatka informacija o menstrualnim ciklusima.

Među demonstrantima u Riju bila je i Graziela Souza, 25-godišnja studentkinja i žrtva seksualnog zlostavljanja kao dete, koja je izjavila: „Moramo govoriti i boriti se protiv toga, jer ako ostanemo kod kuće, izgubićemo.“

Dok konzervativni poslanici brane predlog zakona, opozicija ističe da je zakon iz 1940. godine, kada su abortusi u kasnijim fazama bili nezamislivi, danas zastareo. Autor zakona, poslanik i evangelistički pastor Sostenes Kavalkante, odbio je zahtev za intervju.

Predsednik donjeg doma, Artur Lira, ubrzao je proceduru za usvajanje zakona, što je izazvalo dodatni bes među demonstrantima. Oni su nosili natpise poput: „Šta ako se to dogodilo tvojoj ćerki, Lira?“ i „Lira napolje“.

Feministički pokreti u Latinskoj Americi postigli su značajne pobede poslednjih godina, kao što su dekriminalizacija abortusa u Kolumbiji i Meksiku, te legalizacija u Argentini. Najviši sud Brazila nedavno je otvorio sednicu o dekriminalizaciji abortusa, a glasanje se može nastaviti po nalogu glavnog sudije Luisa Roberta Baroza.

Eduarda Isnoldo, 27-godišnja nastavnica engleskog jezika, na protestu u Sao Paulu rekla je: „Zaostajemo po ovom pitanju i moramo da se borimo za napredak. Kada shvatite da vam se prava mogu tako lako oduzeti, nemoguće je ćutati.“