Zelenski na sastanku sa Kišidom: Japan je pružio 12 milijardi dolara pomoći Ukrajini tokom dve godine rata

Zelenski na sastanku sa Kišidom: Japan je pružio 12 milijardi dolara pomoći Ukrajini tokom dve godine rata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na sastanku sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom na marginama samita G7 u Italiji da je Japan pružio 12 milijardi dolara pomoći Ukrajini od marta 2022, navodi u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika Ukrajine.

Zelenski je zahvalio Kišidi na potpisivanju bilateralnog bezbednosnog sporazuma između dve zemlje, podršci Ukrajini i ukrajinskom narodu i učešću u Međunarodnoj koaliciji za povratak ukrajinske dece.

„Japan je očigledan lider u Aziji u odbrani međunarodnog prava i ljudskog života. Od prvih dana ove zločinačke ruske invazije, Japan je stao uz nas i to nam daje snagu i mogućnosti“, rekao je Zelenski.

On je zahvalio Kišidi na pristanku da prisustvuje Globalnom mirovnom samitu i pohvalio napore Japana da angažuje zemlje Azijsko-pacifičkog regiona na Samitu.

Zelenski je ukazao na aktivnu poziciju Japana u jačanju sankcionog pritiska na Rusiju i istakao potrebu da se pojačaju napori kako bi se sprečilo da Rusija zaobiđe sankcije.

Ukrajinski lider je istakao značaj za Ukrajinu učešća Japana, sa svojom naprednom tehnologijom, u oporavku i rekonstrukciji zemlje, podršci u energetskom sektoru i obezbeđivanju decentralizovanih izvora električne energije.

Predsednik je takođe zahvalio Japanu na njegovoj spremnosti da sledeću Međunarodnu donatorsku konferenciju o humanitarnom razminiranju održi sledeće godine u Ukrajini.