Stoltenberg: NATO pozdravlja napore za pronalaženje mirnog rešenja za rat Rusije i Ukrajine

Stoltenberg: NATO pozdravlja napore za pronalaženje mirnog rešenja za rat Rusije i Ukrajine

NATO pozdravlja sve napore za pronalaženje mirnog rešenja za rat Rusije i Ukrajine, uključujući i predstojeći samit mira u Švajcarskoj, a vojna alijansa će nastaviti da podržava Ukrajinu kako bi ona imala jaku pregovaračku poziciju, rekao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu u četvrtak.

„Snažno podržavamo napore da se pronađe mirno rešenje. Pozdravljamo što će mnoge zemlje učestvovati i što će saveznici NATO-a biti prisutni na Samitu mira“, rekao je Stoltenberg.

Međutim, po njegovom mišljenju, najvažnije je da Ukrajina odlučuje šta je prihvatljivo rešenje, a NATO samo pomaže Ukrajini da to pravo održi.

„To ne čini NATO saveznike stranom u sukobu i na kraju krajeva, Ukrajina mora da odluči šta je prihvatljivo. Ono što znamo jeste da je ono što se dešava za pregovaračkim stolom neraskidivo povezano sa situacijom. na bojnom polju, dakle, ako želite mirno rešenje sukoba u Ukrajini koje će obezbediti da Ukrajina može da nastavi kao demokratska, suverena nacija u Evropi, put do toga je da pružite vojnu podršku Ukrajini.

Stoga je, prema Stoltenbergu, zadatak NATO-a da pruži dugoročnu vojnu podršku Ukrajini, „da to učini očiglednim, da demonstrira, da pokaže predsedniku Putinu da mora da sedne i prihvati da Ukrajina prevladava“.