Nemački grad glasa za odstrel svih golubova

Nemački grad glasa za odstrel svih golubova

Stanovnici nemačkog grada Limburg-an-der-Lahn glasali su na referendumu za uklanjanje svih golubova u gradu, navodeći da je populacija ptica izmakla kontroli i postala ozbiljna smetnja. Prema pisanju Der Spiegela, lokalna administracija je preplavljena pritužbama na leteće štetočine, čiji je broj porastao tokom pandemije koronavirusa. Stanovnici kažu da ptičji izmet izaziva pustoš na otvorenim prostorima restorana i zagađuje balkone.

Na referendumu održanom istog dana kada su Nemci glasali na izborima za Evropski parlament, preko 53 odsto stanovništva grada – ukupno 7.530 ljudi – podržalo je masovno uklanjanje golubova. Gradonačelnik Marijus Han izjavio je da su rezultati „neočekivani“.

„Građani su iskoristili svoje pravo i odlučili da životinje budu smanjene sokolarima,“ rekao je Han za Der Spiegel.

Izabrani metod eliminacije ptica, koji je prvobitno predložilo gradsko veće prošle godine, uključuje korišćenje sokolara koji će mamiti golubove u zamku, udarajući ih drvenim štapom po glavi kako bi ih omamili, a zatim im lomili vrat.

Planirano je da se odstrel izvrši u naredne dve godine.

Gradska uprava takođe je predložila postavljanje posebnih „golubnjaka“ u kojima bi se ptice podsticale da prave gnezda, dok bi im jaja bila zamenjena lutkama od gipsa i plastike. Međutim, Berthold Geis, sokolar angažovan za odstrel, tvrdio je da ovaj metod ne bi funkcionisao – već bi privukao više životinja iz okolnih područja.

Odluka Limburga izazvala je ogorčenje među grupama za prava životinja, koje su gradsku administraciju nazvali „bandom ubica“ i „ljudskim ološem“. Navodno su čak pretile smrću sokolaru angažovanom da izvrši odstrel.

„Živimo u 2023. godini, ne može biti da ubijamo životinje samo zato što nas nerviraju, ili su smetnja. To nije prihvatljivo,“ izjavila je Tanja Miler, menadžerka projekta gradskih golubova u Limburgu, za Sky News prošle godine kada je grad prvobitno dao predlog.

Ova odluka predstavlja složen problem za grad, balansirajući između javnog zdravlja i brige o dobrobiti životinja.