Moskovska berza obustavlja trgovinu dolarima i evrima

Moskovska berza obustavlja trgovinu dolarima i evrima

Moskovska berza (MOEKS) obustavila je trgovanje dolarima i evrima u sredu, što je podstaknuto novim paketom sankcija koje je Ministarstvo finansija SAD predstavilo ranije tokom dana.

Suspenzija utiče na spoljnu trgovinu i trgovinu plemenitim metalima, kao i na trgovinu akcijama i novcem na najvećim ruskim javnim tržištima, navodi MOEKS u saopštenju. Osim dolara i evra, svi ostali finansijski instrumenti ostaju operativni. Promene nisu uticale i na tržište derivata, a trgovina se odvija uobičajeno, napominje MOEKS.

Ruska Centralna banka je to elaborirala u posebnom saopštenju, objašnjavajući da će se „transakcije u američkim dolarima i evrima nastaviti na vanberzanskom tržištu“. Za utvrđivanje deviznih kurseva, Banka Rusije će koristiti „bankovne evidencije i informacije sa digitalnih platformi za trgovinu na šalteru“, dodao je regulator.

Ranije u sredu, Ministarstvo finansija SAD uvelo je novi paket ograničenja protiv Rusije, ciljajući na „osnovnu finansijsku infrastrukturu zemlje“. Objavljujući paket, ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da je Rusija u potpunosti prešla u „ratnu ekonomiju“ i da je sada „duboko izolovana“ od međunarodnog finansijskog sistema.

„Današnje akcije pogađaju njihove preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući njihovo oslanjanje na kritične zalihe iz trećih zemalja“, rekla je Jelen.

Osim MOEKS-a, paket sankcija je bio usmeren na njegove dve podružnice, odnosno Nacionalni klirinški centar (NCC) i Nacionalni depozitar za poravnanje (NSD).

Obustava trgovine dolarima i evrom na platformi, koja u poslednje vreme cveta, stupa na snagu u četvrtak. MOEKS je još u februaru prijavio rekordnu aktivnost privatnih investitora za sve vreme, sa ukupno 4,1 milion pojedinaca koji su obavljali transakcije na platformi. Prošlog meseca, ukupan obim trgovine na tržištima platforme iznosio je 126,7 biliona rubalja (1,4 biliona dolara) u poređenju sa 94,2 biliona (1 bilion dolara) u istom periodu pre godinu dana.